Book review, movie criticism

Friday, October 8, 2021

Radu Jude, Alexandra (2006)

 

Radu Jude, Alexandra (2006)

 


  Με αφορμή την ταινία του Radu Jude «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» που παίζεται από την Πέμπτη που μας πέρασε και η οποία μου άρεσε τόσο πολύ ώστε αποφάσισα να τον δω πακέτο.

  Είπαμε, το μυαλό μου λειτουργεί συνειρμικά, πράγμα που με διευκολύνει να είμαι συγκριτολόγος, ιδιοσυγκρασιακά μου είπε ένας καναδός καθηγητής. Βλέποντας τον τίτλο της ταινίας του Ράντου Ζούντε «Αλεξάνδρα» στο μυαλό μου ήλθε αμέσως η ομώνυμη ταινία του Αλεξάντρ Σοκούροφ.

  Ζούντε, όχι Τζούντε (προ-πρόπερσι ξαναδιάβασα το ρουμάνικο teach yourself books), κατά προσέγγιση, μια και η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου δεν αποδίδει όλους τους ήχους, μόνο τα κρητικά τους αποδίδουν. Δεν υπάρχει όμως κρητική μεταγραφή. Εγώ, κρητικός, θα προφέρω σωστά διαβάζοντας Γιούντε, όχι όμως ο αθηναίος. Η πλουσιότερη γλώσσα σε απόδοση ήχων μέσω του αλφαβήτου της είναι τα ρώσικα.  Εδώ ж, όπως το γαλλικό je (je taime).    

  Η Αλεξάνδρα είναι ένα μικρό κοριτσάκι (και αυτή που την υποδύεται λέγεται Αλεξάνδρα) και πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Είναι Σάββατο, ημέρα που τη βλέπει ο πατέρας της. Έχει χαλάσει το ποδήλατό της, θα της το φτιάξει στο σπίτι της μητέρας της.

  Εκεί θα υπάρξει ένταση ανάμεσα στο τέως ζευγάρι. Ο λόγος; Το επόμενο Σάββατο η κόρη τους θα πάει στο μάθημα πιάνου, η δασκάλα της άλλαξε την ώρα.

  Ο πιο βασικός λόγος όμως είναι άλλος. Η κόρη του κάποια στιγμή αντί να τον φωνάξει μπαμπά τον φώναξε με το όνομά του, Tavi. Πιστεύει ότι την δασκάλεψαν η μάνα της και ο καινούριος της άντρας. Μάταια η γιαγιά προσπαθεί να τους καλμάρει. Έρχεται ο άντρας της, διαβεβαιώνει τον Tavi ότι καθόλου δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ρωτάνε την Αλεξάνδρα, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν.

  Παρακάτω;

  Πεπεισμένος και καλμαρισμένος αυτός, φεύγει για το σπίτι.

  Μόνο αυτό;

  Ναι, η ταινία είναι μικρού μήκους, 24 λεπτών.

  Το θέμα της το καταλάβατε, είναι οι εντάσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους χωρισμένους γονείς, με τον άντρα να υποπτεύεται ότι η πρώην του τον θάβει στο παιδί τους και ότι βάζει προσκόμματα στις επαφές τους, πράγμα που όντως συμβαίνει αρκετές φορές.

No comments: