Book review, movie criticism

Thursday, October 7, 2021

Radu Jude, Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό (Bad Luck Banging or Loony Porn, 2021)

Radu Jude, Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό (Bad Luck Banging or Loony Porn, 2021)

 

Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Το «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» είναι η δεύτερη ταινία που βλέπω του ρουμάνου σκηνοθέτη Radu Jude. Η πρώτη ήταν το «Άφεριμ» (2015) που μου άρεσε πάρα πολύ.

  Η καταπίεση των Ρομά και των Εβραίων, λίγο πριν την επανάστασή μας, ήταν το θέμα εκείνης της ταινίας, μιας ταινίας συγκλονιστικής. Στο στόχαστρό του μπαίνει σήμερα η σημερινή Ρουμανία, με μια ταινία γεμάτη σαρκασμό και πικρόχολο χιούμορ, και πρωτότυπη υφολογικά.

  Η ταινία χωρίζεται σε τρία μέρη. Πριν από τα γράμματα της αρχής βλέπουμε πορνό. Το πορνό αυτό το γύρισε μια καθηγήτρια με τον άντρα της, και αυτός το ανέβασε σε ένα κλειστό πορνογραφικό site. Έλα όμως που κάποιος το κατέβασε και το ανέβασε σε άλλο πορνογραφικό site κάνοντας έτσι το γύρο, με αποτέλεσμα να το δουν μαθητές της και γονείς τους. Θα κληθεί για μια συζήτηση μαζί τους, θα αντικρούσει τους ισχυρισμούς τους, και μετά θα γίνει ψηφοφορία. Η ψηφοφορία δεν έχει καταναγκαστικό χαρακτήρα, απλά θα της ζητηθεί να παραιτηθεί.

  Μετά τα γράμματα της αρχής βλέπουμε την καθηγήτρια να περπατάει στους δρόμους. Η κάμερα την παρακολουθεί καταγράφοντας επεισόδια στα οποία συμμετέχει ή τα βλέπει, ή δεν τα αντιλαμβάνεται καθόλου. Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο με τον οδηγό που πάρκαρε παράνομα και με τον οποίο τσακώνεται, το επεισόδιο ανάμεσα σε πελάτες μπροστά στο ταμείο στο οποίο είναι μάρτυρας, το επεισόδιο με κάποιον πυροβολημένο που της προσφέρει ένα τριαντάφυλλο και αυτή του φωνάζει να την αφήσει ήσυχη, ένας βιβλιοπώλης που της κολλάει, «-Ε, συ, γιατί δεν φοράς σωστά τη μάσκα;» κ.ά., επεισόδια που σατιρίζουν περισσότερο ή λιγότερο τη ζωή στο σημερινό Βουκουρέστι.

  Ακολουθεί ένα δεύτερο μέρος, σαν ιντερμέτζο, με εικόνες και πλάνα που συνήθως σχολιάζονται, συχνά με οιονεί υπότιτλους, ενώ άλλες φορές τίθενται απλά για να εικονογραφήσουν μια σκέψη ή μια ιδέα του Radu Jude. Ανάμεσα σ’ αυτά τα πλάνα είναι και ένα πλάνο με ένα cam girl. Το ξέρατε ότι έξι στα δέκα παιδιά υφίστανται ενδοοικογενειακή κακοποίηση; Ένας αστυνομικός δήλωσε ότι οι κακοποιημένες γυναίκες δεν θα πρέπει να παίρνουν τηλέφωνο τη νύχτα αλλά να περιμένουν μέχρι το πρωί.

  Μη μου τους ύπνους τάραττε.

  Το τρίτο μέρος είναι η «δίκη» της καθηγήτριας. Από τους διαπληκτισμούς που παρουσιάζονται βλέπουμε χαρακτήρες και συμπεριφορές τις οποίες σατιρίζει ο Jude, ενώ παρουσιάζονται θέσεις και αντιθέσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα, όπως της πορνογραφίας, της εκπαίδευσης, της ιστορίας, κ.ά. Ολοφάνερα η δασκάλα δεν είναι ένοχη, δεν ανέβασε αυτή το βίντεο, που στο κάτω κάτω έχει να κάνει με την ιδιωτική της ζωή.

  Όμως τα παιδιά το είδαν.

  Τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικές σελίδες, και βέβαια αυτό είναι το μικρότερο κακό. Το μεγαλύτερο είναι κορίτσια που παρασύρονται. Μόλις σήμερα διάβασα σε διαδικτυακή εφημερίδα για μια κοπέλα που κατάγγειλε κάποιον που της είχε αποσπάσει τολμηρές φωτογραφίες, μάλλον ο πρώην της, και την εκβίαζε ότι θα τις αναρτήσει αν δεν του έδινε κι άλλες.

  Θυμάμαι που οι μαθητές μου μού μίλησαν για το πορνοβίντεο που είχε γυρίσει η Αλεξανδράτου. Το είχα δει; Όχι, δεν το είχα δει.

  Με έπιασε η περιέργεια, έψαξα, το βρήκα και το είδα.

  Σε μια σκηνή που αυτός την παίρνει πισωκολλητό αυτή του φωνάζει αγριεμένη: Πιο δυνατά ρε μαλάκα.

  Αν ήμουν στη θέση του θα μου έπεφτε αμέσως.

  Τελικά η ψηφοφορία είναι υπέρ της καθηγήτριας ή κατά;

  Δεν θα κάνω σπόιλερ, θα πω μόνο ότι τα τελευταία πλάνα μου θύμισαν Μόντι Πάιθονς και Αλμοδόβαρ.

  Τελικά η ταινία τι ήταν, ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό;

  Εγώ την είδα σαν ατυχές πορνό. Αυτός ο άντρας της, τόσο αφελής ήταν πια; Δεν ήξερε πως ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο θα κυκλοφορήσει πιο πλατιά;

  Ένα cam girl, η Belka, δεν πα να έσβησε το λογαριασμό της, δεν πα να διέγραψε βίντεο που είχε ανεβάσει, κάποιοι τα κατέβασαν και τα ανέβασαν σε άλλες πορνοϊστοσελίδες απ’ όπου αυτή δεν μπορούσε να τα διαγράψει. 

  Η ταινία, με το αναρχικό χιούμορ και τη σάτιρά της μου άρεσε πάρα πολύ. Τόσο πολύ, ώστε αποφάσισα να δω πακέτο τον Radu Jude.

 

No comments: