Book review, movie criticism

Tuesday, October 12, 2021

Radu jude, The happiest girl in the world (2009)

Radu jude, The happiest girl in the world (2009)

 


  Με αφορμή την ταινία του Radu Jude «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» που παίζεται από την Πέμπτη που μας πέρασε και η οποία μου άρεσε τόσο πολύ ώστε αποφάσισα να τον δω πακέτο.

  Το «Πιο ευτυχισμένο κορίτσι στον κόσμο» τίθεται κατ’ ευφημισμό. Θα μπορούσε να είναι το πιο ευτυχισμένο, κέρδισε ένα αυτοκίνητο σε ένα διαγωνισμό, όμως δεν είναι καθόλου ευτυχισμένο. Οι γονείς της την πιέζουν να υπογράψει για να το πουλήσουν. Θέλουν να κάνουν μια πανσιόν στο σπίτι της γιαγιάς, δεν μπορούν να ζουν μια ζωή μισθωτοί. Η μαμά είναι δασκάλα, αυτός δεν πρόσεξα. Αυτή θέλει να το χαρεί. Έστω, να το οδηγήσει ένα δυο χρόνια και μετά να το πουλήσουν. Όμως θα έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της αξίας του, δεν θα πουληθεί μεταχειρισμένο τόσο όσο καινούριο.

  Και σαν να μην έφταναν αυτά, το συνεργείο που θα τραβήξει την διαφήμιση δεν είναι ευχαριστημένο μαζί της. Τη μια δεν λέει σωστά τη λέξη «ευτυχισμένη», την άλλη δεν πίνει όσο πρέπει από το μπουκάλι με την πορτοκαλάδα η οποία θα διαφημισθεί παράλληλα, την άλλη ξεπερνάει το χρόνο της διαφήμισης κατά τρία λεπτά. Και επάνω που τα καταφέρνει και μένουν ικανοποιημένοι πλακώνει ο διαφημιστής, όχι, δεν είναι αυτό το φόντο που έπρεπε να διαλέξουν, μα τους είχε πει, έπρεπε να πάνε σε ένα πιο κυριλέ κτήριο, όπως…

  Μπροστά στην άρνησή της να υπογράψει ο πατέρας πεισμώνει. Πάρε το αμάξι σου αλλά στο σπίτι μας δεν θα ξαναπατήσεις.

  Φοβερός εκβιασμός.

  Τι να κάνει το κορίτσι, υπογράφει. Όμως όχι αμέσως.

  Δεν ξέρω αν τον συγκρουσιακό άξονα των θεμάτων του που είδαμε τόσο στο «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» όσο και στην «Αλεξάνδρα» και σ’ αυτήν εδώ θα τον συναντήσουμε και στις επόμενες – ή σε κάποιες τουλάχιστον – ταινίες του.  

  Η ταινία κρατάει μία ώρα και τριανταέξι λεπτά, έχει όμως τη φιλοσοφία ταινίας μικρού μήκους. Η redundancy (περισσότητα τη μεταφράζει ο Σωτήρης Δημητρίου, που τόσο μας λείπει πέντε χρόνια τώρα), με τις επαναλαμβανόμενες σκηνές που οι γονείς προσπαθούν να πείσουν την κόρη τους και που το συνεργείο προσπαθεί να πάρει μια καλύτερη λήψη, κάνει την ταινία κουραστική, πιστεύω όχι μόνο για τα γούστα τα δικά μου. Κατά τα άλλα είναι πολύ καλή.

  Για να δω και τη βαθμολογία της στο IMDb.

  6,9, καθόλου άσχημη θα έλεγα.

 

No comments: