Book review, movie criticism

Sunday, October 24, 2021

Νίκος Οικονομίδης, Ημερολόγια δεκαετίας 2011-2021

Νίκος Οικονομίδης, Ημερολόγια δεκαετίας 2011-2021, Τέχνης Οίστρος 2021, σελ. 48

 


  Την προλαβαίνετε.

  Την έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Οικονομίδη που έχει τίτλο «Ημερολόγια δεκαετίας 2011-2021». Είναι μέχρι Σάββατο 30 Οκτωβρίου στην γκαλερί «Χρυσόθεμις», Καλογρέζης 14 Χαλάνδρι. Ώρες λειτουργίας. Πρωί, Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 11.00-14.00 Σάββατο 11-14.30. Απόγευμα: Τρίτη 18.30-21.00, Πέμπτη 17.30-20.00, Παρασκευή 18.30-21.00

  Για τη ζωγραφική του Νίκου Οικονομίδη έχουμε ξαναγράψει: «50/30», «Στίχοι στο καβαλέτο», «Τα τραπέζια που μιλούν» και «Συμβίωσις αρμονική». Στα τρία τελευταία υπάρχει ένας διάλογος ζωγραφικής και ποίησης. Τους «Στίχους στο καβαλέτο» η σύζυγός του Λήδα Παναγιωτοπούλου «σχολιάζει» ποιητικά πίνακές του ενώ στα «Τραπέζια που μιλούν» ο Νίκος εικονογραφεί ποιήματα της συζύγου του. Και βέβαια ο Νίκος εικονογραφεί τη «Συμβίωση αρμονική» της συμβίας του, ένα βιβλίο για παιδιά.

  Καίριος ο τίτλος «Ημερολόγια δεκαετίας», καθώς ο Οικονομίδης εμπνέεται ποιητικά από την επικαιρότητα. Έτσι βλέπουμε πίνακες με τίτλο «Η δίκη της χρυσής αυγής», «Η δολοφονία του Ζακ», «Συρματοπλέγματα», «Πρόσφυγες», «Μνημόνιο, υπόμνημα, μνήμη, μνήμα», «Τρεις με μάσκα», «Τρεις στην πανδημία», «Ο σκυλάκος», «Η μάσκα σώζει», «Συνωστισμός», «Άστεγοι», «Η βία των μπάτσων» (επίκαιρο αυτό, με το φόνο του Ρομά), «Μπροστά στην εθνική», «Στο κρεβάτι ΜΕΘ», «Μοριακή εξέταση και οι… εξεταστές», και πολλά άλλα.  

  Και βέβαια δεν μπορούσε να απουσιάσει η Λήδα από τα «Ημερολόγια». Τους πίνακες του Νίκου κοσμούν ποιήματά της που περιέχονται στην ανέκδοτη συλλογή της «Στο χρώμα του αίματος». Θα παραθέσουμε ένα.

«…Οι άνθρωποι αγωνιούν

Οι κυβερνώντες προδίδουν

Οι άνθρωποι απελπίζονται

Οι κυβερνώντες «εκτελούν»

Οι άνθρωποι σιωπούν

Οι κυβερνώντες το εκμεταλλεύονται

Τέλος, οι άνθρωποι εξεγείρονται

ελπίζουν, εξορμούν

τότε οι κυβερνώντες συσκέπτονται

σκαρφίζονται το καινούριο σχέδιο…»

  Επέλεξα σαν πίνακα για την ανάρτηση τον «Σκυλάκο», εμπνευσμένο από μια φωτογραφία που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο και σίγουρα την έχετε δει.

 

No comments: