Book review, movie criticism

Monday, April 10, 2023

Larry Charles, Borat (2006)

Larry Charles, Borat (2006)

 


  Θα προβληθεί  την Μεγάλη Τετάρτη στη Δανειστική Βιβλιοθήκη Μύρτου.

  Το «Borat» είναι κάτι σαν stand up comedy, αλλά κινηματογραφική. Ο Sasha Baron Cohen απευθύνεται συχνά στον θεατή, σε κωμικά επεισόδια.

  Η πλοκή είναι στοιχειώδης. Ο Μποράτ πηγαίνει στην Αμερική για να κάνει ένα ρεπορτάζ για την τηλεόραση της χώρας του, το Καζακστάν. Εκεί μαθαίνει για την Pamela Anderson, την ερωτεύεται από τη φωτογραφία της, και αφού αγοράσει ένα φτηνό φορτηγάκι ξεκινάει με ένα χοντρό συνεργάτη του για το Λος Άντζελες. Το μισό της ταινίας είναι ένα road movie.

  Θα δούμε πολλά κωμικά και σατιρικά επεισόδια, κάποια από τα οποία θα τα χαρακτήριζε κανείς τολμηρά. Ορισμένα είναι πολύ ξεκαρδιστικά, ενώ δυο τρία τα βρήκα σαχλά, για το γούστο μου.

  Εβραϊκής καταγωγής ο ίδιος, σατιρίζει άγρια τον αντισημιτισμό, ή καλύτερα την εβραιοφοβία.

  Δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε ξεχωριστά επεισόδια, απλά να πω ότι μου άρεσε που τρεις τέσσερις φορές ακούστηκε το Ederlezi, το υπέροχο αυτό τσιγγάνικο τραγούδι που το γνωρίσαμε από την ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα «Ο καιρός των τσιγγάνων».

  Και η σύμπτωση: ένας φίλος μου έστειλε πριν λίγο στο messenger ένα σύνδεσμο του youtube που έχει αυτό το τραγούδι, αλλά πριν από αυτό έχει έναν ύμνο της Μεγάλης Παρασκευής των μαρωνιτών χριστιανών του Λιβάνου. Θα σας συνιστούσα να τον ανοίξετε και να τα ακούσετε.

 

No comments: