Book review, movie criticism

Monday, April 17, 2023

Μαρία Σνάιντερ (1952-2011) Ιn memoriam

Μαρία Σνάιντερ (1952-2011)   Ιn memoriam

 


  Αντιγράφω από το βιογραφικό της στη βικιπαίδεια:

«Σε ηλικία 19 ετών, η Σνάιντερ κέρδισε διεθνή φήμη για τον ρόλο της στο Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι (1972), σε σκηνοθεσία Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, με συμπρωταγωνιστή τον Μάρλον Μπράντο. Η ταινία είχε διεθνή επιτυχία αλλά τραυμάτισε ψυχικά τη νεαρή ηθοποιό λόγω των βίαιων σεξουαλικών σκηνών. Η Σνάιντερ είπε ότι λόγω της εμπειρίας της στην ταινία - και της μεταγενέστερης μεταχείρισης ως σύμβολο του σεξ και όχι ως σοβαρής ηθοποιού - αποφάσισε να μην ξαναεμφανιστεί γυμνή. Άρχισε να υποφέρει από κατάθλιψη, έγινε ναρκομανής και έκανε πολλές απόπειρες αυτοκτονίας, με αρνητική επίδραση στην καριέρα της».

  Κάπου διάβασα, δεν θυμάμαι πού, ότι την ξεγέλασαν. Σε μια σκηνή βιασμού ο Μάρλον Μπράντο, καθ’ υπόδειξη του Μπερτολούτσι, τη βίασε κανονικά, για να δώσει αυθεντικότητα στη σκηνή.

  Μετά από αυτό αποφάσισα να μην ξαναδώ ταινία του Μπερτολούτσι. Θα παιχθεί σε επανέκδοση το «Τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», και φυσικά δεν θα το δω. Η ανάρτηση αυτή είναι σε αντικατάσταση της κριτικής που θα έγραφα αν το έβλεπα, όπως κάνω και με όλες τις επανεκδόσεις.

 

No comments: