Book review, movie criticism

Monday, April 10, 2023

Mikio Naruse, Όταν χώρισα από σένα (Apart from you, 1932)

Mikio Naruse, Όταν χώρισα από σένα (Apart from you, 1932)

 


  Βουβή ταινία, θα προβληθεί αύριο Μεγάλη Τρίτη στο Στούντιο συνοδεία ζωντανής μουσικής από δύο εξαιρετικούς μουσικούς. Ερμηνεύουν: φλάουτο, κλαρινέτο, πιατίνια, κρουστά: Λεωνίδας Σαραντόπουλος. Πιάνο, πιατίνια, κρουστά: Δημήτρης Βερδίνογλου.

  Είχα διαβάσει ότι ο Naruse τοποθετείται αμέσως μετά την τριανδρία Όζου-Μιτσόγκουτσι-Κουροσάβα, και είχα αποφασίσει να τον δω κι αυτόν πακέτο. Μάζεψα αρκετές ταινίες του, αλλά πάντα έμπαιναν άλλες προτεραιότητες. Τώρα μόλις είδα για πρώτη φορά ταινία του, με την ευκαιρία της προβολής της στο Στούντιο.

  Πολύ με συγκίνησε αυτή η ταινία.

  Τρία είναι τα κύρια πρόσωπα, μια μεσήλικας γκέισα και ο γιος της, μαθητής λυκείου, και μια νεαρή γκέισα.

  Ο γιος έχει πρόβλημα με τη δουλειά της μητέρας του. Η αντίδρασή του είναι να κάνει κοπάνες από το σχολείο, να μπλέξει με μια συμμορία, και να αρχίσει το ποτό.

  Η νεαρή γκέισα, φίλη της μητέρας της, τρέφει αισθήματα γι’ αυτόν. Τα ίδια αισθήματα για αυτήν θα αναπτυχθούν και σ’ εκείνον.

  Θα τον πάει να γνωρίσει την οικογένειά της. Ο πατέρας της, ένας μέθυσος, θέλει να πουλήσει τη μικρή αδελφή της όπως πούλησε και την ίδια σαν γκέισα. Δεν θέλει η αδελφή της να ακολουθήσει τη δική της μοίρα. Αποφασίζει να φύγει και να εργαστεί σκληρά (φανταζόμαστε σε πορνείο) ώστε να κερδίζει περισσότερα και να αποτρέψει την πώληση της αδελφής της από τον πατέρα της σαν γκέισα.

  Διάβασα στη βικιπαίδεια για την απαισιόδοξη ματιά του Ναρούσε απέναντι στη ζωή. Θα θέλαμε πολύ το χάπι εντ ανάμεσα στην όμορφη νεαρή γκέισα και στον νεαρό, όμως αυτό δεν μπόρεσε να επιτευχθεί.

  Την ιστορία αυτής της γκέισας είχε και η αδελφή του Κέντζι Μιτσόγκουτσι. Δεν το συγχώρησε ποτέ στον πατέρα του που την πούλησε σαν γκέισα, και έτρεφε πάντα μια ιδιαίτερη αγάπη για τις γκέισες, στο πρόσωπο των οποίων έβλεπε την αδελφή του, και γι’ αυτό σε αρκετές ταινίες του κεντρικοί χαρακτήρες είναι γκέισες.

  Μου άρεσε πάρα πολύ η ταινία, και παρότι δεν μου αρέσουν οι ταινίες με unhappy end θα προσπαθήσω να δω πακέτο και τον Ναρούσε.

   

 

No comments: