Book review, movie criticism

Monday, March 8, 2010

Στέλλα Αρκάδη, Τοπία και σώματα

Στέλλα Αρκάδη, Τοπία και σώματα.

Κρητικά Επίκαιρα, Ιούλης 1993

Η Στέλλα Αρκάδη-Κωστάκη αποφάσισε επιτέλους να δημοσιεύσει τη δουλειά της, που κατά μεγάλο μέρος έμενε ανέκδοτη. Μέσα σε τρία χρόνια, τρία βιβλία, όλα εκδομένα από το Εργαστήριο τέχνης και λόγου, που στεγάζεται στο «θεατράκι» της οδού Αδμήτου 54, τηλ. 8641322, 104 46 Αθήνα.
Το πρώτο ήταν η ποιητική της συλλογή «Χωρίς εισαγωγικά» (1991) την οποία έχουμε παρουσιάσει στα Κ.Ε. Το δεύτερο είναι η συλλογή διηγημάτων (τα έξι απ' αυτά ήδη δημοσιευμένα στη Φιλολογική Πρωτοχρονιά) «Δέκα νύχτες και δυόμιση παραμύθια» (1992) που παρουσίασή τους θα δημοσιευθεί σε προσεχές φύλλο των Κ.Ε. και τέλος «Τοπία και Σώματα», θεατρικό έργο που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο παραπάνω θεατράκι.
Το έργο αναφέρεται στα υπαρξιακά προβλήματα δυο μοναχικών γυναικών, που η μοίρα το θέλησε να στερηθούν πρόσωπα που αγαπούσαν, και τώρα συγκρούονται για ένα πρόσωπο που αγαπούν και οι δυο, η μια σαν αδελφή, η άλλη σαν φιλενάδα. Έργο γεμάτο ποιητική ευαισθησία, αλλά και δύναμη στη σκιαγράφηση των δύο χαρακτήρων. Υπέροχη η ίδια η Στέλλα Αρκάδη - Κωστάκη στο ρόλο της ξένης, με μια ερμηνεία γεμάτη εσωτερικότητα και αυτοκυριαρχία. Γεμάτη νεύρο και δύναμη η ερμηνεία της Ειρήνης Δήμητρας, όπως απαιτούσε ο ρόλος της. Όμορφη η Σοφία Παπουτσή, στη σύντομη εμφάνιση της. Η μουσική επιμέλεια της Στέλλας Αρκάδη διακριτική και υποβλητική, και απέριττη η επιμέλεια σκηνικού χώρου και οι φωτισμοί του Γ. Ζερίγγα, που έδωσε μια σκηνοθεσία του έργου σοφά υπολογισμένη και χωρίς εκζήτηση. Ήταν μια παράσταση που καθήλωνε το θεατή, ακόμη και τον εφτάχρονο γιο μου, που μου είπε ότι του άρεσε πολύ, παρόλο που νύσταζε. Και ξέρω, επειδή τον παρατηρούσα κατά τη διάρκεια της παράστασης, ότι μου έλεγε την αλήθεια.

1 comment:

Babis Dermitzakis said...

Λυπάμαι, δεν θα τσιμπήσω. Οι απόψεις μπορεί να μη λογοκρίνονται από σας, θα λογοκρίνονται όμως από άλλους. Μια φορά την έπαθα, δεν σκοπεύω να την ξαναπάθω. Τουλάχιστον μέχρι να πάρω σύνταξη, καλώς εχόντων των πραγμάτων σε ενάμισι χρόνο, μόνο βιβλιοκριτικές και κριτικές ταινιών θα γράφω, και μόνο στο blog μου.