Book review, movie criticism

Wednesday, April 24, 2013

Habib Bahmani, Salma and the apple



Habib Bahmani, Salma and the apple (2011)

  Ο ήρωας του έργου είναι ένας ταλιμπάν. Όχι από αυτούς του Αφγανιστάν, αλλά ένας ιεροσπουδαστής, όπως μεταφράζεται η λέξη. Είναι ένας αγνός νέος, που αποτελεί μια συναίρεση του Μίσκιν («Ηλίθιος») και του Αλιόσα («Αδελφοί Καραμάζωφ). Ένα έργο βαθιά θρησκευτικό, με κύριο το μήνυμα της συγχώρεσης. Από την αφελή αναζήτηση του ιδιοκτήτη του μήλου το οποίο δάγκωσε ο ιεροσπουδαστής για να τον συγχωρέσει μεταβαίνουμε στη συγχώρεση που έδωσε ο αδελφός στον αδελφό του, ο οποίος του καταχράστηκε την περιουσία.
  Υπάρχει βέβαια και το ρομάντζο. Βλέπουμε μια έλξη ανάμεσα στον ιεροσπουδαστή και στη Σάλμα, την κόρη του καταχραστή. Όμως δεν καταλήγει σε happy end. Το έργο τελειώνει με τον ιεροσπουδαστή να λέγει στην κοπέλα ότι φεύγει. –Για πού; Τον ρωτάει αυτή για να ρωτήσει αμέσως στη συνέχεια: -Ποιος ήταν ο στίχος που επαναλάμβανες χθες βράδυ από το Κοράνι; Για να πάρει την απάντηση: - Δεν είναι ο Θεός αρκετός για τον υπηρέτη του; Όμως ο στίχος είναι στα αραβικά. –Μπορείς να μου τον μεταφράσεις; Τον ρωτάει. -Τον μεταφράζει ενώ απομακρύνεται, αποκαλύπτοντας έτσι τα αισθήματά του απέναντί της, αλλά και την απόφασή του να μην προχωρήσει σε σχέση μαζί της, αφοσιωμένος καθώς είναι στο Θεό.
  Δεν είμαι θρησκευόμενος αλλά υποκλίνομαι σε κάθε γνήσιο θρησκευτικό συναίσθημα, το οποίο πιστεύω ότι μόνο βαθιά ενάρετοι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν. Μου άρεσε πάρα πολύ η ταινία.


No comments: