Book review, movie criticism

Monday, January 14, 2019

Yasujiro Ozu 21. The brothers and sisters of the Toda family (Todake no kyodai, 1941)


Yasujiro Ozu 21. The brothers and sisters of the Toda family (Todake no kyodai, 1941)

 

  Το θέμα του έργου έχει πολλές ομοιότητες με τον «Βασιλιά Ληρ».

  Ο πατέρας πεθαίνει, αφήνοντας όμως ένα σωρό χρέη. Θα πουλήσουν το σπίτι και ό,τι πολύτιμο έχει για να ξεχρεώσουν. Πού θα μείνει όμως η χήρα μητέρα και η ανύπαντρη κόρη; Σε ένα γιο και μια κόρη που πηγαίνουν διαδοχικά νοιώθουν ανεπιθύμητες. Αποφασίζουν να ζήσουν σε ένα παλιό εξοχικό, που ήταν ακατάλληλο για πούλημα. Ο περίπου άσωτος γιος που ζει στην Κίνα, όταν θα γυρίσει για το χρονιάτικο μνημόσυνο του πατέρα του και το μάθει θα γίνει έξω φρενών. Θα βάλει τις φωνές στα αδέλφια του. Και θα ζητήσει από τη μάνα του και την αδελφή του να τον ακολουθήσουν στην Κίνα. Εκεί η αδελφή του θα είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει χωρίς να φοβάται το κουτσομπολιό των γύρω.

  Η αδελφή του θα του προξενέψει την φίλη της. Σε αντάλλαγμα αυτός την αναγκάζει να του υποσχεθεί ότι δεν θα αρνηθεί τον γαμπρό που θα της βρει, και να είναι σίγουρη ότι θα είναι ο καλύτερος.

  Τον Όζου δεν τον εγκαταλείπει ποτέ το χιούμορ του. Ο αδελφός είναι ντροπαλός. Ντρέπεται να αντιμετωπίσει την υποψήφια νύφη. Αυτή προσπαθεί να τον πείσει. Τη στιγμή που συζητάνε αυτή καταφθάνει κρατώντας δώρα. Κρατάει και γι’ αυτόν. Η αδελφή πάει να τον βρει να του το δώσει. Έχει φύγει. Τον βλέπουμε να χαζεύει τα κύματα στην αμμουδιά. Δεν αμφιβάλλουμε όμως καθόλου για την ευόδωση του προξενιού.

  Και μια προηγούμενη σκηνή, ενώ βρίσκονται ακόμη φιλοξενούμενες.

  Η ανύπαντρη κόρη θέλει να δουλέψει. Η νύφη ούτε να το ακούσει. Όσοι το μάθουν θα πουν ότι ξέπεσε η οικογένειά τους.

  Και μου θύμισε ανάλογη σκηνή στην «Τιμή και το χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη.  Οι ξεπεσμένοι πλούσιοι είναι όντως για κλάματα, γιατί δεν εννοούν ότι πρόκειται πια για περασμένα μεγαλεία.

  Την ταινία μπορείτε να τη βρείτε στο youtube.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «What did the lady forget


No comments: