Book review, movie criticism

Thursday, August 4, 2022

Ján Kadár, Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού (Obchod na korze, 1965)

Ján Kadár, Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού (Obchod na korze, 1965)

 


Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  «Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού» είναι μια από τις ταινίες που είδα φοιτητής και που με είχε συγκινήσει αφάνταστα. Χάρηκα πολύ που την ξαναείδα με την ευκαιρία της επανέκδοσής της.

  Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού το έχει μια εβραία γριά, θεόκουφη. Πουλάει είδη ραπτικής. Άδεια τα κουτιά με τα εμπορεύματα, δεν μπορεί να ζήσει από το μαγαζάκι, την συντηρεί η εβραϊκή κοινότητα. Αυτό το μαγαζάκι έδωσαν στον Τόνι να εποπτεύει, ένα μαγαζάκι χρεοκοπημένο. Αγανακτεί όταν το μαθαίνει. Όμως η εβραϊκή κοινότητα τον πείθει να μην παραιτηθεί, είναι καλός άνθρωπός, κοντά του η γριά θα βρει προστασία, θα του δίνουν και ένα μισθό. Ξέρουν ότι είναι αντιφασίστας, ότι περιφρονεί τον γαμπρό του που είναι στέλεχος στη ναζιστική οργάνωση που έχει αναλάβει τη διοίκηση της Σλοβακίας. Εκεί υπήρξαν πρόθυμοι συνεργάτες των Γερμανών, όπως και στην Ουκρανία. Για τα την Ουκρανία το έμαθα από μια άλλη ταινία που δεν θυμάμαι τον τίτλο της.

  Έμαθα τι σημαίνει λευκός εβραίος. Είναι ο μη εβραίος που προσφέρει προστασία στους εβραίους. Θα κτυπηθεί άγρια εκείνος που έπεισε τον Τόνι να μην παραιτηθεί.

  Τον βλέπει από το παράθυρο του μαγαζιού. Και ενώ μέχρι τότε προσπαθούσε να σώσει τη γριά λέγοντάς της να κρυφτεί αλλά αυτή δεν καταλάβαινε γιατί δεν καλάκουγε, τώρα προσπαθεί να την πείσει να πάει εκεί που περιμένουν και οι άλλοι εβραίοι για τη μεταφορά τους. Όμως πάλι θα μεταστραφεί, θα προσπαθήσει να τη σώσει.

  Συγκινητική ταινία, αξίζει να τη δείτε όσοι δεν την έχετε δει. Και οι ερμηνείες εξαιρετικές.

 

 

 

No comments: