Book review, movie criticism

Saturday, August 20, 2022

Louis Malle, Το δείπνο μου με τον Αντρέ (My dinner with Andre, 1981)

Louis Malle, Το δείπνο μου με τον Αντρέ (My dinner with Andre, 1981)

 


  Από χθες στους κινηματογράφους

  Αντικινηματογραφική ταινία θα έλεγα, αφού δεν είναι παρά ένας διάλογος ανάμεσα στον Αντρέ και το φίλο του τον Γουόλας, ο οποίος αφηγείται και τη συζήτηση που είχαν. Μιλάνε για αναμνήσεις τους και συζητάνε για διάφορα προβλήματα της ζωής.

  Το έχω ξαναγράψει, δεν μου αρέσουν τα δοκίμια. Με φοβερή προσπάθεια διάβασα τον «Μύθο του Σίσυφου» του Καμύ. Για ποιο λόγο; Διότι πέφτω πάνω σε αντιλήψεις που με βρίσκουν εντελώς αντίθετο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έπαψα να διαβάζω κριτικές, εκτός σπάνιων εξαιρέσεων. Είμαι σε μια ηλικία πια που δεν θέλω να σπαταλήσω χρόνο για να δω πώς προσέλαβε ο άλλος μια ταινία. Ακόμη και το να γράφω κριτικές το θεωρώ χάσιμο χρόνου, και κοιτάζω να τις ξεπετάω όπως όπως, να γράψω στα γρήγορα δυο πραγματάκια που μου πέρασαν από το μυαλό καθώς τις έβλεπα. Τις ταινίες, γιατί με τα βιβλία είναι διαφορετικά, αν και όχι εντελώς.

  Μετά από αυτά τα εισαγωγικά νομίζω ότι έχετε καταλάβει ότι η ταινία δεν μου άρεσε. Την είδα με μεγάλη προσπάθεια.

  Έχω γράψει ότι διάβασα τις δυο Αλίκες και τον «Μικρό πρίγκηπα» γιατί είδα να γίνονται συχνές αναφορές από διάφορους συγγραφείς σ’ αυτά τα τρία βιβλία. Πρώτη φορά βλέπω να γίνονται αναφορές σ’ αυτά σε ταινία. Δηλαδή μπορεί να έγιναν και σε άλλες ταινίες που είδα και δεν τις θυμάμαι.

  Ο «Μικρός πρίγκηπας» λέει είναι φασιστικό βιβλίο. Σίγουρα θα άρεσε στα SS. Δεν μου πέρασε από το μυαλό όταν το διάβαζα, και δεν σκοπεύω να το ξαναδιαβάσω για να δω αν πράγματι είναι έτσι.

  Και βέβαια γίνεται πολύ συζήτηση για το θέατρο, και ιδιαίτερα για τον Γκροτόφσκι. Δεν αμφιβάλλω ότι η ταινία θα αρέσει σε κάποιους κουλτουριάρηδες (κι εγώ κουλτουριάρη θεωρώ τον εαυτό μου, όμως εμένα δεν μου άρεσε), με αυτές τις συζητήσεις και τις συχνές αναφορές σε διάφορες προσωπικότητες, της τέχνης και των γραμμάτων κυρίως.

  Για να είμαι δίκαιος: άρεσε σε πολλούς. Η βαθμολογία της στο ΙΜDb είναι 7,7.

  Όχι, εγώ δεν βαθμολόγησα, σπάνια βαθμολογώ.

 

No comments: