Book review, movie criticism

Thursday, July 27, 2023

Laura Terruso, Μπαμπάς να σου πετύχει (About my father, 2023)

Laura Terruso, Μπαμπάς να σου πετύχει (About my father, 2023)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Εν τάξει, αμερικανιά είναι η ταινία, αλλά το 5,8 που έχει στο IMDb την αδικεί. Και ο ελληνικός τίτλος άστοχος.

  Έχει και μια πρωτοτυπία η ταινία: είναι χαλαρά βασισμένη στη ζωή του πρωταγωνιστή, του Sebastian Maniscalco.

  Μπαμπάς να σου πετύχει!!!!

  Απ’ εναντίας, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο τα δίνει όλα για το γιο του.

  Παιδί μεταναστών αυτός, μετανάστες με το Mayflower οι γονείς της κοπέλας, δηλαδή από τους πρώτους έποικους της αμερικής. Κομμωτής αυτός, επιχειρηματίας ο πατέρας της κοπέλας, έχοντας μια σειρά ξενοδοχεία. Θα προτείνει στον μέλλοντα γαμπρό του να αναλάβει τη διεύθυνση, ουσιαστικά όμως θα του δωρίσει, ένα από τα ξενοδοχεία του. Όμως πρέπει πρώτα να γνωριστούνε οι συμπεθέροι, ο ντε Νίρο δεν έχει κανένα σκοπό να δώσει το δαχτυλίδι της μάνας του στο γιο του για να κάνει πρόταση γάμου στην κοπέλα του πριν γνωρίσει το σόι της.

  Θα δούμε διάφορα επεισόδια απ’ αυτή την επαφή, κάποια έξυπνα, κάποια σαχλά. Γνωστό το μοτίβο, αντιπάθεια αρχικά που μεταβάλλεται σιγά σιγά σε συμπάθεια. Και τελικά, όπως γίνεται στις κωμωδίες, όλα θα στρώσουν, το ζευγάρι θα έχει τις ευλογίες των γονιών.

  Εν τάξει, να λέμε «σ’ αγαπώ» στους γονείς μας και στα παιδιά μας, αλλά αυτό το «σ’ αγαπώ» το έχω πια βαρεθεί, δεν υπάρχει αμερικανική ταινία που να μην το ακούσω. Λες και φοβούνται μήπως ο άλλος αμφιβάλλει για τα αισθήματά τους, και γι’ αυτό πρέπει να το λένε συνεχώς.

  Και μόνο για τον ντε Νίρο αξίζει να δείτε την ταινία. Και επειδή βέβαια θα τη δείτε σε θερινό σινεμαδάκι. Αν ήταν χειμερινός κινηματογράφος δεν θα τη συνιστούσα.

  Θυμάμαι το πρώτο καλοκαίρι της πανδημίας που δεν πήγα στην Κρήτη. Ανεμβολίαστος, δεν θα ρίσκαρα, και πήγα κάμποσες φορές σε θερινό σινεμά. Πολύ μου άρεσε, είχα χρόνια να πάω. Και βέβαια πριν καθίσω στο κάθισμά μου περνούσα πρώτα από το μπαρ για να προμηθευτώ εφόδια. 

 

No comments: