Book review, movie criticism

Monday, July 31, 2023

Daniel Augusto, Paulo Coelho’s best story (Não Pare na Pista, 2014)

Daniel Augusto, Paulo Coelho’s best story (Não Pare na Pista, 2014)

 


  Αφού διαβάσαμε το «H Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει» και τα «11 λεπτά», και αφού έχουμε αρχίσει να διαβάζουμε το «Πέμπτο βουνό», αποφασίσαμε να δούμε και τη βιογραφική ταινία του Daniel Augusto «Μη σταματάς στην πίστα».

  Διάβασα βέβαια τη βιογραφία του Coelho στη βικιπαίδεια, αλλά εδώ βρήκα λεπτομέρειες.

  Το υποπτευόμουνα: ένας λόγος που οι γονείς του αποφάσισαν να τον κλείσουν σε φρενοκομείο όταν ήταν έφηβος είναι μια απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε.

  Σκληρός ο πατέρας του, όσο κι αν ο Coelho, όπως διαβάζουμε στη βικιπαίδεια, προσπαθεί να τον δικαιολογήσει.

  Αν έλθει σπίτι μετά τις 11 το βράδυ, θα βρει την πόρτα κλειστή.

  Και τη βρήκε.

  Τον καθυστέρησε μια γκόμενα.

  Δεν ξέραμε ότι τραυμάτισε ένα παιδί οδηγώντας μεθυσμένος.

  Στο ψυχιατρείο του έκαναν ηλεκτροσόκ, μια συνηθισμένη μέθοδο θεραπείας εκείνη την εποχή.

  Το πιο φοβερό: ο εκδότης του τού αρνήθηκε τον «Αλχημιστή». Βρήκε άλλο εκδότη. Και βέβαια όταν είδε την επιτυχία του βιβλίου θα τραβούσε τα μαλλιά του που άφησε να του ξεφύγει ένα τέτοιο λαβράκι. Να μην αναφερθώ πάλι σε παρόμοιες περιπτώσεις, έχω αναφερθεί αλλού.

  Από τα καλύτερα επεισόδια, η σύλληψή του από τη βραζιλιανή Χούντα. Οι στίχοι λέει ενός τραγουδιού του (ήταν τότε στιχουργός) είχαν ανατρεπτικά υπονοούμενα.

  Και βέβαια ο σκηνοθέτης ακολουθεί τον σκηνοθετικό τρόπο με τον οποίο δίνονται οι βιογραφίες, κάνοντας πηδήματα στο χρόνο ώστε να σπάζει η μονοτονία. Ξεκινάει βέβαια με τον Coelho έφηβο, μετά τον βλέπουμε σε ώριμη ηλικία, κατόπιν δυο χρόνια πριν το γύρισμα της ταινίας, ύστερα στο προσκύνημά του στον San Diago de Compostela, και επίσης σαν στιχουργό πριν ξεκινήσει την πεζογραφική του καριέρα. Επεισόδια από τους πέντε αυτούς χρόνους εναλλάσσονται.

  Ξέχασα κάτι;

  Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να τα θυμάμαι όλα. Αλλά στην αφηγηματική τέχνη δεν έχει τόση σημασία το πόσα θυμάσαι μετά, όσο η «απόλαυση της γραφής», εδώ της ταινίας. Και την ταινία την απόλαυσα πραγματικά.

 

No comments: