Book review, movie criticism

Tuesday, August 1, 2023

Sofia Coppola, Αυτόχειρες παρθένοι, (The virgin suicides, 1999)

Sofia Coppola, Αυτόχειρες παρθένοι, (The virgin suicides, 1999)

 


  86. Sofia Coppola, The virgin suicides, από μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδης (το έχω), καλούτσικη.

  Την ταινία την είχα ξαναδεί αλλά δεν το θυμόμουνα. Μετά μου πέρασε από το μυαλό και έψαξα στο αρχείο μου Tenies pou ida ke den egrapsa gi aftes και είδα ότι έκανα την παραπάνω καταγραφή.

  Είπαμε, οι ταινίες που βλέπω, τα βιβλία που διαβάζω, είναι όπως οι μπίλιες του μπιλιάρδου που η μια κτυπά την άλλη. Διάβασα το «Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει» του Coelho, είδα και την ταινία, και αποφάσισα να δω και την ταινία της Κόπολα. Τώρα βλέπω ότι έχω το μυθιστόρημα του Ευγενίδη, όμως δεν το διάβασα, και πού να βρίσκεται.

  Την χαρακτηρίζω καλούτσικη.

  Γιατί.

  Διότι βλέπω δυο θέματα, που βρίσκονται σε αντίθεση το ένα με το άλλο.

  Ή μάλλον τρία.

  Το πρώτο, με το οποίο ανοίγει και κλείνει η ταινία, είναι το θέμα της αυτοκτονίας. Αυτοκτονεί η μικρή αδελφή, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα.

  Στη συνέχεια βλέπουμε ένα ρομάντζο, πολύ όμορφο, ανάμεσα στη μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες τέσσερις αδελφές, και ένα συμμαθητή της.

  Κατόπιν έχουμε το τρίτο θέμα: η αυστηρότητα των γονιών.

  Πηδήχτηκε με το συμμαθητή της σε ένα γήπεδο, αποκοιμήθηκε, αυτός ξύπνησε και σηκώθηκε και έφυγε, χωρίς να την ξυπνήσει (κάπου δεν κολλάνε αυτά ρεαλιστικά). Ξημερώματα γυρνάει σπίτι.

  Ο αυστηρότατος πατέρας, πιο αυστηρός από αυτόν του Coelho, τις φυλακίζει κυριολεκτικά στο σπίτι (μα τι φταίνε οι άλλες!). Όχι μόνο δεν έχουν πια έξοδο, αλλά ούτε καν στο σχολείο τις αφήνει να πηγαίνουν.

  Η αντίδραση της μεγάλης είναι να πηδιέται στην ταράτσα του σπιτιού της με τον πρώτο ντελιβερά που θα της τύχει. Τα τέσσερα αγόρια, συνοδοί των άλλων κοριτσιών στο μοιραίο πάρτι αποφοίτησης, κάνουν μάτι με ένα τηλεσκόπιο.

  Και κάποια στιγμή έχουμε την ομαδική αυτοκτονία των τεσσάρων κοριτσιών, με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά.

  Μετά το όμορφο ρομάντζο ξενερώνεις με την αυτοκτονία.

  Γι’ αυτό βρήκα την ταινία καλούτσικη, παρόλο που το κύριο θέμα της, το πού μπορεί να οδηγήσει η υπερβολική αυστηρότητα των γονιών, είναι πολύ σημαντικό.

 

No comments: