Book review, movie criticism

Thursday, August 17, 2023

Wanda Yakubowska, Το τελευταίο στάδιο (Ostatni etap, 1948)

Wanda Yakubowska, Το τελευταίο στάδιο (Ostatni etap, 1948)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Έχουμε δει αρκετές ταινίες που αναφέρονται στο ολοκαύτωμα, και υπάρχουν και άλλες που δεν τις έχουμε δει. «Το τελευταίο στάδιο» της Γουάντα Γιακουμπόφσκα είναι μια από τις πιο πρώιμες, γυρισμένη το 1948.

  Η πλοκή διαδραματίζεται στη γυναικεία πτέρυγα του Άουσβιτς, του πιο περιβόητου στρατόπεδου συγκέντρωσης. Εκεί γυρίστηκε και η ταινία, και η σκηνοθέτις ήταν μια από τις επιζήσασες.

  Βλέπουμε τη μαρτυρική ζωή των γυναικών, τις εκτελέσεις για το παραμικρό, την αλληλοβοήθεια των γυναικών, τη σκληρότητα των γερμανών. Βλέπουμε τη ζωή στη νοσοκομειακή πτέρυγα, με τις ελλείψεις φαρμάκων.

  Υπάρχουν και οι «συνεργάτες», κρατούμενες των γερμανών (διαβάσαμε κάτι ανάλογο, για τους εβραίους συνεργάτες των γερμανών στο Γκέτο της Θεσσαλονίκης στο «Ουζερί Τσιτσάνης» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που συζητήσαμε πρόσφατα στη Λέσχη Βιβλίου της πλατείας Βικτώρια).

  Δεν ξεχνάμε, αλλά καλό είναι να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας για τα εγκλήματα του ναζισμού με τη συγκινησιακή φόρτιση που προσφέρουν αυτές οι ταινίες. Μπορεί να μην υπάρχει μείζον σασπένς πέρα από αυτό το δεδομένο της απελευθέρωσης, όμως πολλές από τις σκηνές που βλέπουμε είναι ιδιαίτερα συγκλονιστικές.

 

No comments: