Book review, movie criticism

Wednesday, August 16, 2023

Cedric Jimenez, Νοέμβρης (Novembre, 2022)

Cedric Jimenez, Νοέμβρης (Novembre, 2022)

 


  Εξακολουθεί να προβάλλεται, για δεύτερη βδομάδα. Για τρίτη δεν ξέρω, μπορείτε να το ψάξετε αύριο.

  Γιατί άργησα τόσο πολύ να γράψω για την ταινία.

  Διότι είμαι στην πατρίδα μου την Κρήτη, καλοκαιρινές διακοπές, και βρίσκομαι πολύ συχνά με φίλους, που είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα. Μετά είναι το διάβασμα, μυθιστορημάτων και γλωσσών. Οι ταινίες έρχονται τελευταίες.

  Δεν ξέρω αν θα ήτανυπερβολή να πω ότι μια στις δυο ταινίες που γυρίζονται βασίζονται σε «πραγματικάγεγονότα». Πάντως και η ταινία «Απόδραση 77», που επίσης παίζεται για δεύτερηβδομάδα, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Και, εμένα τουλάχιστον, το ποια είναιαυτά τα πραγματικά γεγονότα παίζει αποφασιστικό ρόλο στο αν θα μου αρέσει μιαταινία ή όχι.

  Ο «Νοέμβρης» στηρίζεται πάνω στο πραγματικό γεγονός μιας συντονισμένης τρομοκρατικής επίθεσης από ισλαμιστές του ISIS στο Παρίσι που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 130 ανθρώπων.

  Συναρπαστική ταινία.

  Η αναζήτηση των τρομοκρατών ξεκινάει από την Αθήνα, όπου γυρίστηκε και το αντίστοιχο μέρος της ταινίας. Ο καταζητούμενος τρομοκράτης τους ξέφυγε. Όμως κατάφεραν τελικά να σκοτώσουν τον θεωρούμενο ως αρχηγό συντονιστή των τρομοκρατικών επιθέσεων μαζί με δυο άλλους, όπως διαβάζω στη βικιπαίδεια (σε υπερσύνδεσμο που παραθέτει ο σύνδεσμος για την ταινία, τον οποίο παραθέτω πάντα στον τίτλο, ας το πω για κάποιους που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο).

  Η ταινία, έγραψα, είναι συναρπαστική. Η βαθμολογία της είναι 6,8 στο IMDb.

  Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο.

  Να μην παρασυρθεί ο θεατής, καταδικάζοντας τον φονταμενταλισμό του ISIS, να καταδικάσει όλους τους μουσουλμάνους. Να του θυμίσω ότι οι πιο σφοδροί πολέμιοί του είναι οι κούρδοι μουσουλμάνοι. Έχω δει ταινίες για την αντίσταση στο Κομπάνι, τόσο μυθοπλασίας όσο και ντοκιμαντέρ, αλλά βαριέμαι να ψάξω να τις βρω στις αναρτήσεις μου.

  Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού είναι, πιστεύω, από τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους. Ας θυμηθούμε και την περίπτωση της Αιγύπτου. Επίσης τα τρία πρώτα βιβλία της Γιασμίνα Χαντρά αναφέρονται στη δίωξη των ισλαμιστών μετά από τις φοβερές σφαγές στις οποίες είχαν προβεί από την αλγερινή κυβέρνηση.

  Όμως υπάρχουν και φονταμενταλιστικά κράτη. Στη δική μου λίστα μετά τον ISIS έρχεται το Αφγανιστάν, μετά το Ιράν, και στη συνέχεια η Σαουδική Αραβία.

  Και ένα σχόλιο για τη ρήση του Σολωμού: Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα (ή ό,τι άλλο) και θα αισθανθείς κάθε είδους μεγαλείο.

  Το εντός παρενθέσεως που έγραψε ο Σολωμός το παραλείπουν, και καλά κάνουν. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, οι σφαγές του κομμουνιστή Πολ Ποτ στην Καμπότζη, περιλαμβάνονται σ’ αυτό το «ό,τι άλλο».

  Κάνεις λάθος Διονύσιε Σολωμέ, δεν είναι ό,τι άλλο.   

 

No comments: