Book review, movie criticism

Wednesday, October 25, 2023

Με τις επιλογές μου ΔΕΝ δεσμεύω τους άλλους

Με τις επιλογές μου ΔΕΝ δεσμεύω τους άλλους

   Εγώ τουλάχιστον.

  Το αντίθετο λέει ο Σαρτρ στο βιβλίο του «Ο υπαρξισμός είναι ένας ανθρωπισμός». Παραθέτω ένα σχετικό απόσπασμα.

«…για παράδειγμα, είμαι εργάτης κι αποφασίζω να προσχωρήσω σ’ ένα χριστιανικό συνδικάτο κι όχι να γίνω κομμουνιστής. Αν μ’ αυτή την προσχώρηση θέλω να δείξω πως, κατά τη γνώμη μου, η εγκαρτέρηση είναι στο βάθος η λύση που ταιριάζει στον άνθρωπο και

πως το βασίλειο του ανθρώπου δεν βρίσκεται εδώ στη γη, δεν δεσμεύω μόνο τον εαυτό μου, την ατομική μου περίπτωση: θέλω να είμαι υποταγμένος για όλους, πρεσβεύω και προβάλλω την υποταγή, κατά συνέπεια το διάβημά μου εδέσμευσε ολόκληρη την ανθρωπότητα» (σελ.26-27, Ο υπαρξισμός είναι ένας ανθρωπισμός, Αρσενίδης 2010, σελ. 142).

  Εδώ και χρόνια δεν βλέπω τηλεόραση. Η πολιτική δεν με ενδιαφέρει με την έννοια των μικρογεγονότων που ακούμε ή διαβάζουμε στα ΜΜΕ, δεν αλλοιώνουν την γενική εικόνα που έχω για τα πράγματα.

  Το τελευταίο πράγμα που θα έκανα τώρα θα ήταν να οργανωθώ σε κόμμα, «παραδίδοντας» έτσι σ’ αυτό την ελευθερία της σκέψης μου, ή εν πάση περιπτώσει υποβάλλοντάς τη σε δοκιμασίες.

  Όμως με την επιλογή μου αυτή δεν θέλω να δεσμεύσω κανένα, ιδιαίτερα τους νέους.

  Αλίμονο αν οι μπολσεβίκοι γνώριζαν τη βρωμιά που θα φώλιαζε στους κόλπους της επανάστασης, τις διχόνοιες, τις αλληλοεξοντώσεις των συμπολεμιστών (από τα μέλη του τότε πολιτικού γραφείου μόνο ο Στάλιν επέζησε, εξοντώνοντας τους υπόλοιπους), δεν θα συμμετείχαν ποτέ. Αλλά και να τις υποπτεύονταν πάλι θα συμμετείχαν, από νεανικό ή μη ενθουσιασμό.

  Αν δέσμευα με το παράδειγμά μου την ανθρωπότητα, αν δηλαδή έκαναν όλοι την επιλογή μου, η ανθρωπότητα θα είχε τελματώσει, και γι’ αυτό κάθε άλλο παρά το συνιστώ, ιδιαίτερα στους νέους, καθώς κι εγώ, σαν νέος, υπήρξα διαφορετικός. Οργανώθηκα, υπέβαλα σε δοκιμασίες την ελευθερία της σκέψης μου.

  Επειδή εγώ δεν βλέπω τηλεόραση δεν θα πω «Κλείστε κι εσείς τις τηλεοράσεις σας», από τη στιγμή που είναι ένας τρόπος να περνάτε κάποιον από τον ελεύθερο χρόνο σας.

  Εγώ έχω άλλους τρόπους.

  Όπως για παράδειγμα γράφοντας τις παραπάνω γραμμές.  

  Επαναλαμβάνω: με την επιλογή μου ΔΕΝ δεσμεύω τους άλλους.

 

No comments: