Book review, movie criticism

Thursday, October 5, 2023

Leonor Serraille, Ο μικρός αδελφός (Un Petit Frère, 2022)

Leonor Serraille, Ο μικρός αδελφός (Un Petit Frère, 2022)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Τη ζωή μιας οικογένειας από τη Ακτή του Ελεφαντοστού παρακολουθούμε κατά τη μετανάστευσή της στη Γαλλία. Είναι η μητέρα και δυο αδέλφια. Δυο άλλα αδέλφια έμειναν στην πατρίδα. Αργότερα μαθαίνουμε ότι ο πρώτος άντρας της μητέρας πέθανε, και με τον δεύτερο δεν μιλιούνται.

  Η ταινία χωρίζεται σε τρία μέρη. Σε κάθε μέρος η κάμερα εστιάζει και σε ένα από τα πρόσωπα: πρώτα στη μητέρα, μετά στον Jean, τον μεγάλο αδελφό, και μετά στον Ernest, τον μικρό αδελφό.

  Δεν υπάρχει στόρι με σασπένς. Αυτό που βλέπουμε είναι σκηνές από καταστάσεις που αντιμετωπίζουν μετανάστες από την μαύρη Αφρική, αν και όχι μόνο. Ενδοοικογενειακές εντάσεις, έρωτες και χωρισμοί, προσπάθεια επιβίωσης, βρίσκονται στο επίκεντρο.

  Η μοίρα των δύο αδελφών είναι διαφορετική, όπως και των μεταναστών. Μια ομάδα θα στραφεί στην παρανομία, σίγουρα η μικρότερη, ενώ μια άλλη θα καταφέρει κάτι καλύτερο. Ο μικρός αδελφός είναι που θα προκόψει, θα γίνει καθηγητής φιλοσοφίας.

  Μια ανάλογη ιστορία παρακολούθησα και εγώ live, μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Και αυτή από την Ακτή του Ελεφαντοστού. Ήλθε στην Ελλάδα με δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα μικρό κοριτσάκι. Κάποια στιγμή έχασα τα ίχνη τους. Ελπίζω να είναι όλοι τους καλά.

  6,7 η βαθμολογία της στο IMDb, μου άρεσε.

 

No comments: