Book review, movie criticism

Monday, October 2, 2023

Nia Vardalos, Γάμος α λα ελληνικά 3 (My Greek fat big wedding 3, 2023)

Nia Vardalos, Γάμος α λα ελληνικά 3 (My Greek fat big wedding 3, 2023)

 


  Εξακολουθεί να παίζεται στους κινηματογράφους

  Έχω δει το 1, νομίζω όμως όχι το 2. Το αν θα δω το 4 θα εξαρτηθεί από τα προβλήματα υγείας μου.

  Επειδή είδα ότι την ταινία την έχουνε θαμμένη τόσο οι κριτικοί όσο και το κοινό (5,3 η βαθμολογία της στο IMDb), θα ήθελα να γράψω ότι ένα κριτήριο για μένα για το αν μου αρέσει μια κωμωδία και πόσο είναι το πόσο πολύ γελάω ή χαμογελάω κατά τη διάρκειά της. Γέλασα λίγες φορές, χαμογέλασα αρκετές, πράγμα που σημαίνει ότι την κωμωδία αυτή την είδα πολύ ευχάριστα.

  Έχει σίγουρο κοινό, τους ελληνοαμερικανούς, που πολλοί από αυτούς θα πάνε να τη δούνε, από νοσταλγία για τις ρίζες τους. Αλλά νομίζω την τίμησαν και οι έλληνες θεατές, αφού παίζεται για τρίτη βδομάδα.

  Η οικογένεια της Βαρντάλος θα πάνε στο χωριό του πατέρα τους, να παραδώσουν το ημερολόγιό του στους φίλους του (Συναξάρι…). Η πρόεδρος του χωριού θα μεριμνήσει ώστε να συγκεντρωθούν, γιατί όλοι το έχουν εγκαταλείψει για να πάνε να ζήσουνε σε πόλεις.

  Αν είχαμε μόνο γραφικές εικόνες και τα τουριστικά στερεότυπα (το «όπα» το θυμάμαι που το έλεγε συνέχεια μια ξεναγός σε μια κρουαζιέρα που είχαμε πάει) η ταινία θα έχανε αρκετά. Όμως υπάρχει ένα εφέ του απροσδόκητου, με την ανακάλυψη ότι έχουν ένα ετεροθαλή αδελφό στο χωριό, πράγμα που τους χαροποιεί ιδιαίτερα.

  Υπάρχει η λεσβία, υπάρχει ο ομοφυλόφιλος. Υπάρχει η σύρια μετανάστρια που τα έχει με τον γιο του ετεροθαλή αδελφού. Η Βαρντάλος είναι ευαίσθητη απέναντι στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

  Άκουσον άκουσον: υπάρχουν αποτεφρωτήρια για σκύλους, με ειδικά κουτιά για τις στάχτες! Αν το πω σε κανένα χωριανό μου θα ξεραθεί στα γέλια.

  Είπαμε, η ταινία μου άρεσε. Αν θα αρέσει και σε σας δεν παίρνω όρκο.

 

 

No comments: