Book review, movie criticism

Thursday, October 5, 2023

David Fincher, Mank (2020)

David Fincher, Mank (2020)

 


  Πάλι θα μιλήσω για τις συμπτώσεις.

  Μου τη συνέστησε ολόθερμα ο φίλος μου ο Πάτροκλος.

  Διαβάζω στη βικιπαίδεια και βλέπω ότι είναι μια βιογραφική ταινία του Χέρμαν Μάνκιεβιτς τότε που έγραφε το σενάριο για τον «Πολίτη Κέην», με αρκετές αναδρομές στα προηγούμενα χρόνια. Ο «Πολίτης Κέην» θα προβάλλεται από την επόμενη Πέμπτη στο Στούντιο.

  Και για μια φορά ακόμη επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι το σενάριο είναι υποτιμημένο. Όλοι ξέρουν ότι ο «Πολίτης Κέην» είναι ένα αριστούργημα του Όρσον Ουέλς, όμως ποιος ξέρει ότι το σενάριο είναι του Μάνκιεβιτς;

  Ο Μάνκιεβιτς, αριστερός (είχε βοηθήσει ένα ολόκληρο χωριό να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, για να ξεφύγει από τον ναζισμό) φυσικά δεν χωνεύει τον μεγιστάνα του τύπου Χιρστ, με τον οποίο βέβαια γνωρίζονται. Τον βλέπουμε επίσης να έχει φιλική σχέση με την γυναίκα του, την οποία προσπαθούσε να αναδείξει στο θέατρο. Με πρότυπο τον Χιρστ φτειάχνει το σενάριο, άρρωστος, υπαγορεύοντάς το σε μια γραμματέα, με την ψυχή στο στόμα κυριολεκτικά, για να προλάβει την προθεσμία των 60 ημερών.

  Αλκοολικός ο Μάνκιεβιτς όπως και ο Φιτζέραλντ, θα ζήσει λίγο περισσότερο απ’ αυτόν. Νομίζω ότι και άλλοι αμερικάνοι συγγραφείς ήσαν αλκοολικοί. Μάλλον τους έπληξε η ποτοαπαγόρευση. Το απαγορευμένο είναι πάντα πιο γλυκό. Και όταν ήρθη, άντε να πιούμε, μην επιβληθεί ξανά.

  Δεν άντεξα, με έπιασε η περιέργεια, ρώτησα το bing και πήρα αυτή την απάντηση: F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Jack London, John Berryman, Ring Lardner. [Τους δυο τελευταίους δεν τους ξέρω, όσο για τον Λόντον και τον Χεμινγουέι δεν ήμουν εντελώς σίγουρος]. Other notable writers who struggled with alcoholism include Edgar Allan Poe, Tennessee Williams, and Stephen King.   

  Έτσι κι αλλιώς μια βιογραφική ταινία πάντα με ενδιαφέρει, όμως τα μικρά πλάνα που δίνουν μια ταχύτητα στην ταινία και χαρακτηρίζουν τις αμερικανιές με κουράζουν. Η βαθμολογία της πάντως στο IMDb είναι αρκετά καλή, 6,8.  

 

No comments: