Book review, movie criticism

Friday, December 29, 2023

Σόιμπλε

 


  Ο Σόιμπλε προβλήθηκε σαν αποδιοπομπαίος τράγος, ενώ οι πραγματικοί ένοχοι ήταν οι κλέφτες οι δικοί μας, που δανείζονταν αφειδώς για να τρώνε οι ίδιοι και να ταΐζουν τους ψηφοφόρους τους.

Δεν είναι τωρινή μου άποψη. Από τότε δεν ενοχοποιούσα τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ. «Τα σκατώσατε. Θέλετε δάνειο με χαμηλό επιτόκιο; Θέλουμε εγγυήσεις ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω. Αυτές οι εγγυήσεις θα δοθούν με τα μνημόνια».

Θα μπορούσαμε να μην είχαμε υπογράψει τα μνημόνια, να βρίσκαμε άλλους τρόπους να ξεπεράσουμε την κρίση. Μόνο που θα υπήρχαν παράπλευρες απώλειες, και αυτές δεν θα ήταν ανάμεσα στους πλούσιους αλλά ανάμεσα στους φτωχούς. Πιθανόν θα ήμουν ανάμεσά τους, καθώς το μόνο μου εισόδημα είναι η σύνταξή μου. Αυτός είναι ο λόγος που, αν και συριζαίος, δεν πήγα να ψηφίσω στο δημοψήφισμα γιατί ήμουν υπέρ του ναι, και το ναι θα προσμετριόταν στην Ν.Δ. όπως και έγινε, πράγμα που οδήγησε τον Σαμαρά σε παραίτηση, αλλά πήγα κάπου αλλού, δεν θα σας πω πού.

50 χιλιάδες ήταν οι νεκροί από την κρίση στην Αργεντινή, γιατί το ΔΝΤ δεν τους έδωσε δάνειο, όταν είδε τον κόσμο να είναι κάθε μέρα στους δρόμους και τις κυβερνήσεις να αλλάζουν κάθε 15 μέρες. Αυτά τα άκουσα σε εκπομπή του Τζίμα.

No comments: