Book review, movie criticism

Friday, November 7, 2014

Christopher Nolan, Interstellar



Christopher Nolan, Interstellar (2014)

  Με 9,2 αστεράκια, είναι καταπληκτική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Έξυπνο σενάριο, συναρπαστική πλοκή με σασπένς και ανατροπές, άρεσε και σε μένα που δεν είμαι ακριβώς λάτρης του είδους. Και βέβαια το στόρι στηρίζεται στο πραγματικό πρόβλημα: θα επιβιώσει η γη, με τον αυξανόμενο βιασμό που υφίσταται από το ανθρώπινο είδος; Η γη βρίσκεται στα όρια της καταστροφής, η μετανάστευση είναι μια λύση, και στην πρόκριση αυτής της λύσης στηρίζεται το σενάριο. Πώς θα βρεθεί όμως ο κατάλληλος πλανήτης με συνθήκες ανάλογες με τις γήινες; Η NASA θα στείλει τους εξερευνητές της.
Πέρα από τα διάφορα επιστημονικά που ακούμε, θεωρία της σχετικότητας, κβαντικά πεδία, βαρυτικά πεδία κ.λπ., τίθεται και το ηθικό ζήτημα: θα προκριθεί η επιβίωση του είδους ή η ατομική επιβίωση; Αν η μαζική μετανάστευση είναι αδύνατη, θα μπορούσε τουλάχιστον να μεταναστεύσει μια ομάδα, ώστε να σωθεί το ανθρώπινο είδος;
Στο επίπεδο που βρίσκεται η τεχνολογία μας σήμερα, και συγκρίνοντας τον ρυθμό ανάπτυξής της με το ρυθμό της καταστροφής του πλανήτη μας, μάλλον η λύση είναι να κοιτάξουμε να τον σώσουμε και όχι να μεταναστεύσουμε, έστω και αν η λύση αυτή δίνει τη δυνατότητα για ευφάνταστα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Την ταινία την είδαμε στα village.

No comments: