Book review, movie criticism

Monday, November 9, 2020

Checco Zalone, Tolo tolo (2020)

Checco Zalone, Tolo tolo (2020)

 


  Χώρισε το δίδυμο Checco Zalone και Gennaro Nunziante, που οι τρεις τελευταίες από τις τέσσερις ταινίες που γύρισαν βρίσκονται ανάμεσα στις ταινίες με τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών στην Ιταλία. Το «Τόλο τόλο» βρίσκεται στην πέμπτη θέση, ενώ απουσιάζει το «Il Vegetale» που γύρισε ο Gennaro Nunziante το 2018.

  Ο Checco, μετά την χρεωκοπία του εστιατορίου που άνοιξε, το σκάει για την Αφρική για να γλιτώσει από τους δανειστές του. Εργάζεται σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο στην Κένυα. Συγχρωτίζεται με τους ντόπιους, αστειεύεται με τα παιδιά, φοράει την τοπική ενδυμασία. Όμως μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Αποφασίζει να φύγει λαθρομετανάστης με άλλους φίλους Κενυάτες. Όμως δεν θέλει να επιστρέψει στην Ιταλία, προτιμά το Λιχτενστάιν, όπου υπάρχει μυστικότητα στις καταθέσεις και χαμηλή φορολογία.

  Η επιστροφή βέβαια είναι περιπετειώδης, κάποια στιγμή θα βρεθούν στη φυλακή. Έχω διαβάσει ότι πολλοί μαύροι αφρικανοί καταλήγουν στις φυλακές της Λιβύης, όπου υφίστανται τα μύρια όσα. Και βέβαια σ’ αυτή την επιστροφή ο Τζαλόνε θα δείξει και το δράμα των λαθρομεταναστών. Κόντεψαν να θαλασσοπνιγούν επιστρέφοντας.

  -Όνομα;… Επώνυμο… Γεννήθηκες;

  -Για να ονειρεύομαι, απαντάει ο Τζαλόνε, παίρνοντας μια ονειροπόλα έκφραση.

  Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που χρεοκόπησε.

  Ακόμη:

  Βλέπουμε την εθνική ομάδα Ιταλίας να τραγουδάει το τραγούδι που τραγουδάνε πριν τον αγώνα. Είναι όλοι έγχρωμοι.

  Και ο έρωτας;

  Υπάρχει και αυτός. Είναι μια νεαρή μαύρη με ένα γιο. Αρχικά βέβαια θα τον φτύσει, αλλά μετά, όταν δει την αγαπησιάρικη σχέση που έχει με το γιο της θα αλλάξουν τα αισθήματά της απέναντί του.

  Και το εύρημα, ένα αποστασιοποιητικό εφέ: Στο τέλος μαθαίνουμε ότι όλα αυτά δεν ήταν παρά μια ταινία.

  -Κρίμα, τέλειωσε η πλάκα, αναφωνεί ο μικρός απογοητευμένος.

  Τώρα δηλαδή πρέπει να γυρίσουν στην Αφρική;

  Έτσι λέει ο πρόεδρος της κομισιόν.

  -Δεν είναι δικό μου λάθος που γεννηθήκατε στην Αφρική.

  -Δηλαδή είναι δικό μας; ρωτάει αγανακτισμένος ένας μαύρος. Είναι λάθος των παιδιών;

  Ο Κέκο παρεμβαίνει για να εξηγήσει στα παιδιά πώς έτυχε και γεννήθηκαν στην Αφρική. Και η ταινία τελειώνει με ένα χιουμοριστικό animation, με τους πελαργούς να κουβαλάνε τα μωρά.

 

No comments: