Book review, movie criticism

Friday, September 17, 2021

Naser Taghvai, Dress rehearsal (2005)

Naser Taghvai, Dress rehearsal (2005)

 


  Έχω δει άλλα τρία ντοκιμαντέρ για τη δραματική τέχνη Taziyeh του σιιτικού ισλάμ. Στην ενιαία ανάρτηση που έκανα γράφω αρκετά γι’ αυτήν.

  Έχω γράψει για άλλες τέσσερις ταινίες του Naser Taghvai, ενός κορυφαίου σκηνοθέτη του ιρανικού Νέου Κύματος, με τελευταία την «Απελευθέρωση». Σειρά έχει σήμερα το ντοκιμαντέρ «Dress rehearsal», μια κινηματογραφημένη παράσταση Tazieh.

  Όπως η τραγωδία αρχικά αναπαριστούσε τα πάθη του θεού Διόνυσου, έτσι και το Tazieh αναπαριστά το δραματικό τέλος του Χουσεΐν, του εγγονού του Μωάμεθ, το 680, σε μια διαπάλη για την εξουσία. Οι οπαδοί του δημιούργησαν τη σιιτική αίρεση του ισλάμ. Το Ιράν είναι σιιτικό, ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ είναι επίσης σιίτες, οι οποίοι είχαν παραμεριστεί από τον σουνίτη Σαντάμ Χουσεΐν.

  Τρεις στρατηγοί στέλνονται να αντιμετωπίσουν τον Χουσεΐν. Όλοι τους είναι απρόθυμοι. Μα να σκοτώσουν τον εγγονό του Μωάμεθ; Τελικά θα υποχρεωθούν. Ο Χουρ θα μετανιώσει, θα θρηνήσει πάνω στο πτώμα του νεκρού Χουσεΐν, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν.

  Να σημειώσουμε την εναλλαγή ανάμεσα στην τραγουδιστή εκφορά του λόγου, όπως διαβάζεται το κοράνι, και στην απλή εκφορά του, όπως είναι δηλαδή η καθημερινή ομιλία.

  Ένα απόσπασμα υπάρχει στο youtube, όπου μπορείτε να το δείτε.  

 

 

No comments: