Book review, movie criticism

Thursday, January 20, 2022

Arab Nasser και Tarzan Nasser, Γάζα, αγάπη μου (Gaza mon amour, 2020)

Arab Nasser και Tarzan Nasser, Γάζα, αγάπη μου (Gaza mon amour, 2020)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Δεν είναι ακριβώς γεροντοέρωτας. Ο Issam δεν είναι γέρος, απλά είναι περασμένης ηλικίας. Και η Siham την οποία ερωτεύθηκε δεν είναι καμιά πιτσιρίκα, είναι στην ηλικία του. Έχει και μια κόρη.

  Θα έχουμε το happy end;

  Ο Issam είναι πολύ διστακτικός. Ψάχνει ευκαιρίες να έλθει σε επαφή μαζί της, όμως δεν τολμάει να της εξομολογηθεί τα αισθήματά του. Μια από αυτές τις αδέξιες προσπάθειές του είναι ολότελα κωμική.

  Υπάρχει όμως και μια παράλληλη ιστορία. Ο Issam «ψαρεύει» (είναι ψαράς) ένα άγαλμα του Απόλλωνα. Η αστυνομία θα το ανακαλύψει και θα βρεθεί μπλεγμένος. Κάποια βράδια θα τα περάσει στο κρατητήριο.

  Για όσους δεν το ξέρουν, τα χωρικά ύδατα της Γάζας εκτείνονται μόλις τρία μίλια. Πιο πέρα τα νερά ανήκουν στο Ισραήλ. Στη λωρίδα της Γάζας το πάνω χέρι το έχει η Χαμάς, όχι όμως και στη Δυτική Όχθη όπου έχει την απόλυτη εξουσία η Παλαιστινιακή Αρχή, η κυβέρνηση των Παλαιστινίων. Και βέβαια οι ισραηλινοί είναι μια μόνιμη απειλή. Αυτά τα είδαμε και στην ταινία.

  Πολύ ωραίο έργο, με χιουμοριστικές και σατιρικές πινελιές. Και βέβαια το μήνυμα: και ένας περασμένος στην ηλικία μπορεί να ερωτευθεί και να είναι ερωτεύσιμος.

 

No comments: