Book review, movie criticism

Thursday, January 20, 2022

Ingmar Bergman, Σκηνές από ένα γάμο (1973)

Ingmar Bergman, Σκηνές από ένα γάμο (1973)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους, σε επανέκδοση.

  Οι «Σκηνές από ένα γάμο» που θα προβληθεί σε επανέκδοση είναι μια συμπύκνωση έξι ωριαίων επεισοδίων σε μια ταινία δύο ωρών και σαράντα επτά λεπτών. Δεν κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ αλλά κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα.

  Στα επεισόδια, τα οποία εκτείνονται σε μάκρος δέκα χρόνων, παρακολουθούμε τη σχέση της Μαριάννας, μιας δικηγορίνας με ειδίκευση στα διαζύγια, και του Γιόχαν, ενός καθηγητή ψυχολογίας.

  Ο Γιόχαν απατά τη Μαριάννα, πράγμα που, όπως είναι φυσικό, τη θλίβει αφάνταστα. Προσπαθεί να τον κρατήσει κοντά της, τον ικετεύει. Μάταια. Το διαζύγιο είναι φυσικά η κατάληξη, όχι χωρίς εντάσεις.  

  Οι «Σκηνές από ένα γάμο» είναι μόνο τα πέντε πρώτα επεισόδια (χωρίζονται στην ταινία, με ξεχωριστό τίτλο το κάθε ένα), γιατί στο τελευταίο επεισόδιο τους βλέπουμε χωρισμένους, ξαναπαντρεμένους, να κερατώνουν τα ταίρια τους σε ένα ευτυχισμένο τέλος (το frame).

  Πιστεύεται ότι η ταινία επηρέασε την αύξηση διαζυγίων στην Ευρώπη, τουλάχιστον αυτό διαβάζω στη βικιπαίδεια.   

  Δεν έχει νόημα να αναφερθώ στα επί μέρους επεισόδια, απλά έχω να πω ότι οι συμπεριφορές τους, όπως τις ξέρουμε στα προηγούμενα επεισόδια, δεν «κολλάνε» ιδιαίτερα με τις συμπεριφορές τους στα επόμενα. Σκιαγραφούν όμως καταστάσεις που περνούν οι παντρεμένοι, κάποιοι τουλάχιστον.

  Αυτή είναι η πιο μπεργκμανική ταινία του Μπέργκμαν. Θεατρικό στήσιμο (η ταινία διασκευάστηκε και σε θεατρικό έργο) και πάρα πολλά γκρο πλαν.

  Και τι καταπληκτική ηθοποιός η Λιβ Ούλμαν! Και μόνο γι’ αυτήν αξίζει να δείτε την ταινία.

 

No comments: