Book review, movie criticism

Tuesday, July 12, 2022

Matteo Garrone, Gomorrah (2008)


 

 Από μεθαύριο στους κινηματογράφους

  Θα παραθέσω τα γράμματα τέλους.

  «Στην Ευρώπη η Καμόρα έχει σκοτώσει περισσότερους από τέσσερις χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία τριάντα χρόνια, ένα κάθε τρεις μέρες». Στη συνέχεια γίνεται αναφορά για τις κύριες δραστηριότητές της που τις βλέπουμε στην ταινία, ναρκωτικά και παράνομες χωματερές όπου θάβονται τοξικά απόβλητα. Ο καρκίνος στις δηλητηριασμένες περιοχές έχει αυξηθεί κατά 20%. «Τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες επενδύονται νόμιμα παγκοσμίως. Έχει επενδύσει και για την ανασυγκρότηση των δίδυμων πύργων».  

  Περισσότερα για την Καμόρα μπορείτε να διαβάσετε στη βικιπαίδεια, ιδιαίτερα αν αποφασίσετε να δείτε την ταινία.

  Η ταινία αποτελείται από επεισόδια με χαλαρή δομή. Σ’ αυτά βλέπουμε την αντίθεση δυο φατριών, την προδοσία, και κυρίως, αυτό που κάνει εντύπωση, είναι πώς νέα παιδιά φιλοδοξούν ή να μπούνε στην Καμόρα ή να φτιάξουν δική τους φατρία. Δεν είναι και τόσο εύκολο.

  Στο Ισλάμ τον αποστάτη τον εκτελούν, τουλάχιστον έτσι επιτάσσει το Κοράνι. Το ίδιο και στην Καμόρα, με τη διαφορά ότι αν δεν μπορούν να βρουν τον ίδιο μπορούν να εκτελέσουν κάποιο από την οικογένειά του, που είχε την απρονοησία να μείνει στην περιοχή που ελέγχει η συγκεκριμένη φατρία.

  Το τέλος είναι συγκλονιστικό. Αποτελεί ένα μάθημα για τους νεαρούς Ναπολιτάνους, και όχι μόνο, που η φιλοδοξία τους είναι να μπουν στην εγκληματική οργάνωση.

  Οι περισσότεροι από τους τέσσερις χιλιάδες νεκρούς ήταν μέλη της Καμόρα, σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.

  Γιατί οι περισσότεροι και όχι όλοι;

  Γιατί υπήρχαν και παράπλευρες απώλειες.

  Γόμορα λοιπόν η περιοχή που ελέγχει η Καμόρα. 

  Το προσέξατε; Garrone, Gomorra, παράφραση του g και του r.

  Η επόμενη ταινία του Γκαρόνε θα είναι τα Σόδομα. Εκεί δεν θα δούμε νεκρούς αλλά τσόντες.

 

No comments: