Book review, movie criticism

Thursday, July 7, 2022

Roman Polanski, Μαχαίρι στο νερό (Knife in the water, 1962)

Roman Polanski, Μαχαίρι στο νερό (Knife in the water, 1962)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Ο Ρομάν Πολάνσκι ήταν cult στα φοιτητικά μου χρόνια. Θυμάμαι ότι το «Μαχαίρι στο νερό» το είχα δει στην Ίριδα, στις προβολές της κινηματογραφικής λέσχης.

  Δεν σκοπεύω να δω πακέτο τον Πολάνσκι, όμως θα βλέπω τις ταινίες του που είναι σε επανέκδοση.

  Μια γυναίκα, δύο άντρες, δημιουργεί αμέσως ένα σασπένς, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα είναι σύζυγος του ενός από τους άνδρες.

  Ο άλλος ποιος είναι;

  Ένας νεαρός φοιτητής που τον παίρνουν με οτοστόπ. Πηγαίνουν για βόλτα με το κότερό τους, είναι Κυριακή. Δεν έρχεται μαζί τους;

  Θα τους ακολουθήσει.

  Θα τους δούμε σε διάφορα επεισόδια. Στα περισσότερα βλέπουμε μια ένταση ανάμεσα στους δυο άντρες. Ο σύζυγος το παίζει καπετάνιος, δίνει διαταγές, προς αγανάκτηση της γυναίκας του. Ο άλλος υπακούει, απρόθυμα πάντα.

  Το μαχαίρι πού κολλάει;

  Το κουβαλάει μαζί του ο νεαρός.

  Ένα μαχαίρι στον τίτλο, δημιουργεί πρόσθετο σασπένς.

  Για μια ακόμη φορά θα βρεθούμε σε ανοικτό τέλος. Το αμάξι είναι σταματημένο. Να πάει στην αστυνομία και να δηλώσει το ατύχημα; -Μα δεν είναι νεκρός, έκανε ότι δεν ξέρει κολύμπι. Σε απάτησα μαζί του.

  Νομίζει ότι του λέει ψέματα.

  Ή μήπως όχι;

  Αυτό είναι το πρόβλημα με τις ταινίες που παίζονται, είτε σε πρώτη προβολή είτε σε επανέκδοση, ότι δεν πρέπει να κάνω σπόιλερ. Στις άλλες ταινίες που βλέπω δεν έχω πρόβλημα.

  Είναι η πρώτη ταινία του Πολάνσκι, πολυβραβευμένη.

  Θα ακολουθήσει σε επανέκδοση και η δεύτερή του, η «Αποστροφή». Όμως επειδή αυτή θα προβληθεί μέσα στο καλοκαίρι και εγώ πιθανόν θα βρίσκομαι στην Κρήτη θα αναρτήσω πιο πρώτα. Όμως κοινοποίηση στο facebook θα κάνω όταν προβληθεί.  

 

 

 

No comments: