Book review, movie criticism

Thursday, November 17, 2022

Λεωνίδα Παπαδόπουλου, Στο σύρμα (2022)

Λεωνίδα Παπαδόπουλου, Στο σύρμα (2022)

 


  Από σήμερα στο Στούντιο

  Η ταινία μπορεί να χωριστεί σε δυο μέρη. Στο πρώτο βλέπουμε σκηνές από το κολαστήριο της Μακρονήσου. Βλέπουμε τα βασανιστήρια και τις εικονικές εκτελέσεις σαν πίεση να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας οι κρατούμενοι. Βλέπουμε τα προβλήματα που προκύπτουν αν δεν υπογράψουν, τα διλήμματα…

  Κάποιοι δεν αντέχουν, υπογράφουν. Και υποχρεώνονται να γίνουν βασανιστές. Κάποιοι προσποιούνται, κάποιοι όμως βασανίζουν αυθεντικά. Κάπου το διάβασα, ο εξωμότης είναι πιο φανατικός από τον πιστό.

  Γνώρισα έναν τέτοιο. Ποτέ δεν αναφερόμασταν σ’ αυτόν απλά με το όνομά του, αλλά βάζαμε μπροστά και έναν προσδιορισμό: «Ο φούστης (που λέει και ο Λαζόπουλος) ο…

  Στο δεύτερο μέρος όμως έχουμε μια ιστορία, η οποία μας πηγαίνει από την μια έκπληξη στην άλλη. Συναντώνται σε ένα παγκάκι, μετά από δέκα χρόνια, ένας βασανιστής και ένας κρατούμενος. Στο πρώτο μέρος είχαμε ένα επεισόδιο που μου θύμισε τους «Αδελφοφάδες» του Καζαντζάκη. Αυτό το επεισόδιο θα αποδειχθεί αποφασιστικό στην πλοκή της ιστορίας που θα παρακολουθήσουμε στο δεύτερο μέρος.

  Βρε πως τα φέρνει η ζωή!

  Η ταινία είναι μεταφορά θεατρικού έργου, και έχει σε κάποιο βαθμό ένα θεατρικό στήσιμο. Αυτό είναι λίγο πολύ αναπόφευκτο, το είδαμε πρόσφατα στις κινηματογραφικές μεταφορές των τεσσάρων αριστουργημάτων του Τσέχωφ.

  Πρέπει να υπογραμμίσω τις εξαιρετικές ερμηνείες, πιστεύω το μεγάλο ατού της ταινίας.

 

 

 

No comments: