Book review, movie criticism

Thursday, November 3, 2022

Johan Poher Rasmussen, Φυγή (Flugt, 2021)

Johan Poher Rasmussen, Φυγή (Flugt, 2021)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Έχω μια ευαισθησία για τους μετανάστες, καθώς έχω συναναστραφεί, και είμαι φίλος, με κάμποσους, από τότε που άρχισε η κάθοδός τους, με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Στη συνέχεια άρχισαν να καταφθάνουν και από άλλες χώρες, όπως η Συρία, για να ξεφύγουν τον πόλεμο, όπως το Αφγανιστάν, για να ξεφύγουν τους ταλιμπάν, όπως το Ιράν, για να ξεφύγουν από τους Χομεϊνί.

  Η ταινία είναι ένα ντοκιμαντέρ που δίνεται μέσα από κινούμενα σχέδια, ανάμεσα στα οποία υπάρχει ντοκιμαντερίστικο υλικό. Μου θύμισε το «Περσέπολις» της Μαριάν Σατραπί, στο οποίο αφηγείται την απόδρασή της από το Ιράν, επίσης σε κινούμενα σχέδια.

  Το ότι ο Αμίρ είναι ομοφυλόφιλος θίγει ένα ακόμη θέμα. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ανεκτή στο Ισλάμ, τιμωρείται μάλιστα με θάνατο. Όμως παρά το ότι η κοινωνία μας γίνεται όλο και λιγότερο ομοφοβική, πράγμα που φαίνεται θεσμικά με τους γάμους των ομοφυλόφιλων, στις ισλαμικές κοινωνίες αυτό σίγουρα είναι η εξαίρεση. Και ήταν εξαίρεση η οικογένειά του, που χωρίς αυτός να τολμήσει να τους το ομολογήσει το ήξεραν από την αρχή, όπως του είπε ο αδελφός του, όταν κάποια στιγμή τους το ομολόγησε.

  Ο Μαρξ είχε πει ότι «Η κυρίαρχη ιδεολογία είναι η ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης». Ο Αμίρ, έχοντας ενδοβάλει τις ισλαμικές αντιλήψεις, αντιμετωπίζει την ομοφυλοφιλία του σαν αρρώστια από την οποία θέλει να γιατρευτεί.

  Στην ταινία θα ξεχωρίσουμε ακόμη τις δυσκολίες να περάσουν τα σύνορα, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, τις φρικτές συνθήκες που βίωσαν σε ένα κοντέινερ και στη συνέχεια στο αμπάρι ενός πλοίου, και τη διαφθορά των ρώσων αστυνομικών. Όταν τους συνελάμβαναν, αν τους έδιναν όλα τους τα χρήματα τους άφηναν (δεν μπορούμε να πούμε, σ’ αυτό ήταν κύριοι!!!). Όμως μια κοπέλα που ήδη της είχαν πάρει τα λεφτά κάποιοι άλλοι αστυνομικοί και τη συνέλαβαν, όπως και τον Αμίρ και ένα φίλο του, αποφάσισαν, με το έτσι θέλω, να τους πληρώσει σε είδος. Полицейские, свиньи, насильники.

  Εξαιρετική ταινία, πολυβραβευμένη, δεν πρέπει να τη χάσετε.

 

 

No comments: