Book review, movie criticism

Friday, December 16, 2022

Yves Ciampi, Ποιος είστε, κύριε Ζόργκε; (qui êtes-vous, Mr. Sorge?, 1961)

Yves Ciampi, Ποιος είστε, κύριε Ζόργκε; (qui êtes-vous, Mr. Sorge?, 1961)

 


  Θυμάμαι τον τίτλο του βιβλίου από τότε που ήμουν μαθητής: «Ο σύντροφος Ζόργκε». Τώρα, ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βλέπω ότι ήταν εκδόσεις Δαρεμά, εκδόσεις των οποίων είχα αγοράσει πολλά βιβλία.

  Αποφάσισα να δω την ταινία γιατί μια άλλη ταινία, βιογραφική επίσης, είναι συνδεμένη με το όνομά του. Αυτή είναι η ταινία του Ακίρα Κουροσάβα, «No regrets for our youth». Παραθέτω την τελευταία παράγραφο της ανάρτησής μου, αντιγραφή και επικόλληση από τη βικιπαίδεια.

  Fujita's character was inspired by the real-life Hotsumi Ozaki, who assisted the famous Soviet spy Richard Sorge and so became the only Japanese citizen to suffer the death penalty for treason during World War II.

  Μου αρέσουν οι βιογραφίες, κυρίως βέβαια συγγραφέων, αλλά η βιογραφία ενός κατασκόπου είναι συναρπαστική. Θυμάμαι ένα καταπληκτικό ρώσικο σήριαλ, το «17 στιγμές της άνοιξης» με ένα ρώσο κατάσκοπο, που όμως δεν ήταν βιογραφικό.

  Τελικά νομίζουμε ότι οι μάχες κρίνονται με τα όπλα, και όμως κρίνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την κατασκοπεία, από τη μετάδοση πληροφοριών. Το ότι κατάφεραν οι αμερικάνοι να σπάσουν τους κώδικες των γιαπωνέζων ήταν που οδήγησε στο θάνατο του Γιαμαμότο με την κατάρριψη του αεροπλάνου του, του ειρηνόφιλου ναύαρχου που όμως υπηρέτησε πιστά την πατρίδα του όταν οι ιέρακες επιβλήθηκαν και κηρύχτηκε ο πόλεμος στον ειρηνικό. Όσο για την ιστορία του μαθηματικού Alan Turing, δεν ξέρω πόσο είναι γνωστή. Κατάφερε και έσπασε το «Enigma», των κώδικα των γερμανών, πράγμα που απετέλεσε αποφασιστικό παράγοντα για τη νίκη των συμμάχων. Οι άγγλοι τον αντάμειψαν κατάλληλα, οδηγώντας τον στην αυτοκτονία λόγω της ομοφυλοφιλίας του. Ο Όσκαρ Ουάιλντ ήταν ελάχιστα πιο τυχερός.

  Και, όπως είπαμε βλέπω ταινίες και διαβάζω βιβλία όπως κτυπάνε οι μπάλες του μπιλιάρδου η μια την άλλη, έτσι αποφάσισα να δω και την ταινία «The imitation game» που αναφέρεται στη ζωή του.

  Η ταινία του Σιαμπί είναι γεμάτη σασπένς. Από τη μια ο Ζόργκε, δημοσιογράφος και υψηλόβαθμος υπάλληλος της γερμανικής πρεσβείας, να αγωνίζεται με τους συντρόφους του να στείλουν τα μηνύματά τους στη Ρωσία και από την άλλη οι γιαπωνέζοι με ραδιογωνιόμετρα να προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή της εκπομπής.

  Πληροφοριοδότης του υπήρξε ο Οζάκι στον οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω, ο οποίος είχε και αυτός μια υψηλόβαθμη θέση. Χάρη στην πληροφορία του ότι οι γιαπωνέζοι δεν επρόκειτο να επιτεθούν στη Ρωσία απέσυρε ο Στάλιν δυνάμεις που ήταν στα σύνορα με την Μαντζουρία για να υπερασπιστούν τη Μόσχα.

  Τελικά εντόπισαν έναν από την ομάδα, βασανίστηκε και έδωσε ονόματα. Ο Ζόργκε και ο Οζάκι συνελήφθηκαν το 1941 και εκτελέσθηκαν με μισή ώρα διαφορά.

  Ήταν μια εντυπωσιακή ταινία που πολύ μου άρεσε. Βέβαια, κακά τα ψέματα, περισσότερο μου άρεσε η ταινία του Κουροσάβα. 

No comments: