Book review, movie criticism

Monday, December 26, 2022

Bing Wang and Shui Hua, The white-haired girl (白毛女, 1951)

Bing Wang and Shui Hua, The white-haired girl (白毛, 1951)

 


  Και αυτό το έργο το είδαμε γιατί, με αυτό σαν πρότυπο, φτιάχτηκε το ομώνυμο μπαλέτο που αποτέλεσε ένα από τα «Οκτώ πρότυπα έργα» πάνω στα οποία έπρεπε στο εξής να φτιάχνονται έργα κατά την Πολιτιστική Επανάσταση (1966-1976), ενώ όλα τα άλλα απαγορεύτηκαν από την Jiang Qing, τη γυναίκα του Μάο, σαν κατάλοιπα της φεουδαρχικής κοινωνίας.

  Ο φεουδάρχης του χωριού του οποίου τη γη καλλιεργούν οι χωρικοί έβαλε στο μάτι την Σι Ερ. Ο πατέρας της του χρωστάει νοίκια, δεν μπορεί να δώσει όλο το ποσό, τον αρπάζουν με τη βία και πιέζουν τον δείκτη του χεριού του πάνω στο έγγραφο πώλησης της κόρης του για εξόφληση του χρέους. Φαίνεται ότι ήταν η «υπογραφή» των αγράμματων χωρικών εκείνη την εποχή, όπως παίρνουν σήμερα τα δακτυλικά αποτυπώματα.

  Αυτοκτονεί από τη θλίψη του. Για την ακρίβεια αφήνεται να πεθάνει έξω στο χιόνι, αφού προηγουμένως έβγαλε τον μανδύα του και σκέπασε την κόρη του που κοιμόταν.

  Το αφεντικό βιάζει την Χι ερ.

  Αυτή το σκάει, όντας έγκυος. Θα γεννήσει στο βουνό, αλλά το παιδί θα είναι νεκρό. Θα το θάψει.

  Στο μεταξύ ο αρραβωνιαστικός της θα περάσει στην άλλη όχθη του ποταμού με τη βοήθεια ενός χωρικού, όπου βρίσκεται η Όγδοη στρατιά του Μάο.

  Το «Ασπρόμαλλο κορίτσι» θα βρει καταφύγιο σε έναν ναό. Θα αποκτήσει τη φήμη νεράιδας. Θα τρομοκρατήσει τον βιαστή της και τον ακόλουθό του όταν τους βρει εκεί.

  Το τέλος είναι το αναμενόμενο.

  Ο κόκκινος στρατός διασχίζει το ποτάμι, Η Σι ερ και ο αρραβωνιαστικός της είναι πάλι μαζί ενώ το εξαγριωμένο πλήθος σκοτώνει τον βιαστή της και τον ακόλουθό του.

  Ένα ακόμη έργο εκδίκησης, με πολλά τραγούδια.

 Την ταινία μπορείτε να τη δείτε διαδικτυακά με αγγλικούς υπότιτλους (δεν είναι youtube) πατώντας εδώ.

No comments: