Book review, movie criticism

Thursday, December 15, 2022

Jean-luc Godard, Ιστορίες του σινεμά (histoire(s) du cinema, 1998)

Jean-luc Godard, Ιστορίες του σινεμά (histoire(s) du cinema, 1998)

 


  Από σήμερα στο Στούντιο.

  Τον Jean-luc Godard έχω αποφασίσει να τον δω μισοπακέτο. Μου άρεσαν τα πρώτα έργα του, νουβέλ βαγκ μεν αλλά δεν είχαν το ακαταλαβίστικο των επόμενών του. Δεν θυμάμαι σε ποια ταινία του έχω αποφασίσει να σταματήσω.

  Βλέπω όμως και κάποιες από τις επόμενες, με μοναδικό κίνητρο το ότι θα προβληθούν στις ελληνικές αίθουσες, είτε σε επανέκδοση είτε για πρώτη φορά, όπως καλιώρα το «Ιστορίες του σινεμά».

  Στόρι δεν υπάρχει, η ταινία είναι απλά ύφος. Και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με το ντοκιμαντέρ «Ιστορία του σινεμά, μια Οδύσσεια» του Mark Cousins, που είναι πραγματικά μια ιστορία. Και βέβαια με την ταινία του Μοχσέν Μαχμαλμπάφ «Once upon a time, cinema», που όμως αναφέρεται στον ιρανικό κινηματογράφο, στα πρώιμα βήματά του.

  Αφού λοιπόν η ταινία είναι ύφος, να επισημάνουμε τα χαρακτηριστικά της.

  Θα δούμε πλάνα από ταινίες, κάποιες θα τις αναγνωρίσουμε. Το ότι απουσιάζουν πλάνα από τον αφρικανικό και τον ασιατικό κινηματογράφο δεν είναι κάτι που μας εξέπληξε.

  Ο Γκοντάρ παίζει συχνά με τα πλάνα, αναμειγνύοντας σ’ αυτά διάφορα πράγματα. Βάζουμε ένα χαρακτηριστικό frame στην ανάρτηση για να καταλάβετε.

  Τα πλάνα μπορεί να παρουσιάζουν ένα frame από ταινία, μια φωτογραφία ή ένα πίνακα ζωγραφικής. Στην πραγματικότητα ο Γκοντάρ μιλάει και για άλλα είδη τέχνης, όχι απαραίτητα επειδή παρεισφρέουν κάποιες φορές στον κινηματογράφο. Οι «Ιστορίες του σινεμά» -έξυπνος ο γαλλικός τίτλος, histoire(s) - θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένα σχόλιο πάνω στην τέχνη, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, με επίκεντρο βέβαια τον κινηματογράφο. Αναγνώρισα τον Σαρτρ, τον Χάιντεγκερ, δεν θυμάμαι ποιους άλλους. Από τον χώρο του κινηματογράφου βέβαια αρκετούς, τους Λουμιέρ, τον Χίτσκοκ, τον Τσάρλιν Τσάπλιν με το χιτλερικό μουστάκι παρότι αριστερός. Φαίνεται ήταν μόδα τότε, τέτοιο είχε και ο πατέρας μου.

  Και μια και είπαμε για Χίτλερ, υπάρχουν αρκετά ντοκιμαντερίστικα πλάνα, εντυπωσιακά, από τον πόλεμο.

  Η κάμερα κάποιες φορές κοιτάζει μια φωτογραφία σαν μάτι που ανοιγοκλείνει συνέχεια, ή καλύτερα σαν ένας προβολέας που αναβοσβήνει.

  Επίσης σαν μάτι που κοιτάζει διαδοχικά δυο εικόνες, με ταχύτητα δεκάτων του δευτερολέπτου, πότε τη μια και πότε την άλλη.

  Στα πρώτα επεισόδια βλέπουμε πλάνα-μαύρη οθόνη.

  Στο τέλος είδαμε τον λόγο του Γκοντάρ να αντηχεί σαν ηχώ. Καθαρό εφέ, που η μόνη λειτουργία που μπορώ να του αποδώσω είναι μια επίδειξη των ηχητικών δυνατοτήτων σε μια ταινία.

  Και βέβαια υπάρχει ο σχολιαστικός, δοκιμιακός λόγος που εμένα τουλάχιστον με αφήνει αδιάφορο. Θα έλεγα να αφήσει και εσάς, δεν έχει νόημα να δείτε με ποια από αυτά που λέει συμφωνείτε και με ποια διαφωνείτε, μη διαβάζετε υπότιτλους, απολαύστε τα πλάνα. Οι γάλλοι δεν έχουν πρόβλημα, ενώ για μας πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο το ντουμπλάρισμα από τον υποτιτλισμό. Ή θα διαβάζετε υπότιτλους ή θα απολαμβάνετε το πλάνο.

  Υπάρχουν πλάνα που έχουν γράμματα κεφαλαία, σαν αφίσας, καμιά φορά εντελώς μόνα τους, χωρίς να υπάρχει πίσω τους εικόνα ή βίντεο-κλιπ.   

  Θα σας συμβούλευα να δείτε την ταινία σαν «Εικόνες από μια έκθεση» (το διακείμενο φυσικά ο Μουσόργκσκι), που βέβαια οι περισσότερες «εικόνες» είναι κινούμενες, σύντομα βιντεάκια σαν αυτά του τικτόκ.  

  Σύμπτωση: μόλις μου ήλθε και το ενημερωτικό από το new star για τις ώρες των προβολών. Κάνω αντιγραφή και επικόλληση.

  Οι Ιστορία(ες) του Σινεμά θα προβληθούν στο STUDIO, αυτή την εβδομάδα τις ακόλουθες μέρες και ώρες:

«  ΙΣΤΟΡΙΑ(ΕΣ) ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ»   266 ΛΕΠΤΑ ΠΛΗΡΕΣ ΤΟΥ ΖΑΝ-ΛΙΚ ΓΚΟΝΤΑΡ

ΣΆΒΒΑΤΟ  στις  23.30--ΤΡΙΤΗ στις  19.00  --ΤΕΤΑΡΤΗ στις  22.00

«  ΙΣΤΟΡΙΑ(ΕΣ) ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ»   147 ΛΕΠΤΑ Α ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΝ-ΛΙΚ ΓΚΟΝΤΑΡ

ΠΈΜΠΤΗ  στις  17.00-και -ΚΥΡΙΑΚΗ στις  15.00

«  ΙΣΤΟΡΙΑ(ΕΣ) ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ»   119 ΛΕΠΤΑ  Β ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΝ-ΛΙΚ ΓΚΟΝΤΑΡ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στις  17.00-και ΔΕΥΤΕΡΑ στις  15.00

Και αυτό επίσης:

Η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο μας για πολλούς μήνες καθώς η πρόθεση μας είναι να τη δει όσος περισσότερος κόσμος γίνεται. Έχουμε ήδη μιλήσει με κινηματογραφικές σχολές δραματικές σχολές, ομάδες σινεφίλ και σχολεία που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τις προβολές. Στα πλαίσια της πρόθεσης μας θα οργανωθούν ειδικές πρωινές και μεταμεσονύχτιες προβολές.

Από τον Ιανουάριο του 2023 θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε δημοσιογραφική προβολή της ταινίας στο ΙΝΤΕΑΛ ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους κριτικούς κινηματογράφου να την παρακολουθήσουν σε πιο καλές συνθήκες. Παρόλα αυτά, αν κάποιος από εσάς θέλει να παρακολουθήσει την ταινία στο STUDIO θα ήταν χαρά μας να σας δούμε.

 

 

No comments: