Book review, movie criticism

Friday, December 30, 2022

Su Li (苏里,)Third sister Liu (刘三姐,1960)

Su Li (,)Third sister Liu (刘三,1960)

 


  Αφού είδαμε τα «8 πρότυπα έργα» είπαμε να δούμε και ένα μιούζικαλ.

  Δεν μου αρέσουν τα μιούζικαλ, όμως αυτό μου άρεσε πολύ. Μήπως επειδή ήταν κινέζικο; H μήπως επειδή η Huang Wanqiu τραγουδούσε υπέροχα, κι ας μην κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού, ενώ η ταινία κέρδισε άλλα βραβεία; Στη βικιπαίδεια διαβάζω, The film was screened in more than 50 countries, and was considered by Premier Zhou Enlai as a film that made a great contribution to China's cultural exchanges with foreign countries.

  Τρέφω έναν απεριόριστο θαυμασμό για τον Zhou Enlai, από αυτά που έχω διαβάσει και έχω ακούσει γι’ αυτόν.

  Η ταινία μου θύμισε την ταινία «Το ασπρόμαλλο κορίτσι» που πάνω της στηρίχτηκε το ομώνυμο μπαλέτο, καθώς και το μπαλέτο «Το κόκκινο απόσπασμα των γυναικών», που έχουν το ίδιο θέμα: την καταπίεση των φτωχών χωρικών από τον πλούσιο γαιοκτήμονα.

  Γιατί τρίτη αδελφή;

  Οι κινέζοι έχουν ένα πιο ακριβές σύστημα για να δηλώνουν τις συγγενικές σχέσεις. Για παράδειγμα, σουν τζι είναι ο εγγονός από την πλευρά του πατέρα, ενώ γουάι σουν είναι ο εγγονός από την πλευρά της μητέρας. Γουάι θα πει εκτός. Η πατριαρχεία έχει επιβιώσει στη γλώσσα.

  Στα κινέζικα δεν υπάρχει η λέξη αδελφός και αδελφή. Υπάρχει μόνο ο μεγάλος αδελφός, γκε γκε, και ο μικρός αδελφός, ντι ντι. Υπάρχει η μεγάλη αδελφή, τζιε τζιε, και η μικρή αδελφή, μέι μέι.

  Και αν είναι πάνω από δυο οι μεγάλες αδελφές;

  Λιου σαν τζιε είναι η τρίτη αδελφή Λιου.

  Που η καημένη έχει διωχθεί από την πατρίδα της γιατί με τα τραγούδια της ξεσήκωνε τους χωρικούς ενάντια στους ντόπιους άρχοντες, αλλά βρίσκει τελικά καταφύγιο στο σπίτι ενός ψαρά, του οποίου ο ντόπιος γαιοκτήμονας πήρε τη γη, και τώρα για να ζήσει ψαρεύει. Ο γαιοκτήμονας ζητά να του πληρώσει φόρο, αυτός αρνείται.

  Δυο είναι τα κεντρικά επεισόδια στην ταινία. Το ένα είναι η μονομαχία τραγουδιού ανάμεσα στην Λιου και σε τρεις τραγουδιστές που έχει μισθώσει ο γαιοκτήμονες. Αν νικηθεί, θα πρέπει να φύγει από τη χώρα.

  Αμ δε που θα νικηθεί;

  Το δεύτερο επεισόδιο είναι η απαγωγή της από τον γαιοκτήμονα. Θέλει να την ταπεινώσει. Όμως θα την ελευθερώσει ο «μεγάλος αδελφός» (καμιά σχέση με τον Όργουελ). Η ταινία τελειώνει με το αναμενόμενο ειδύλλιο ανάμεσά τους.

  Πολύ μου άρεσε η ταινία, 7,3 είναι η βαθμολογία της στο IMDb.

  Μπορείτε να τη δείτε στο youtube. Δεν πειράζει που δεν έχει υπότιτλους, στο μεγαλύτερο μέρος της τραγουδάει η Λιου.

    

 

 

No comments: