Book review, movie criticism

Saturday, December 24, 2022

Xie Jin (谢晋), The red detachment of women (红色娘子军, 1961)

Xie Jin (), The red detachment of women (红色娘子, 1961)

 


  Το «Κόκκινο γυναικείο απόσπασμα» είναι ένα απόσπασμα από γυναίκες-στρατιωτίνες, (120 ακούμε στην ταινία) που έδρασε στο νησί Χάιναν, σαν τμήμα της ένοπλης δύναμης του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας τη δεκαετία του ’30. Σ’ αυτό θα συμμετάσχουν η Τσιονγκχουά και η Χονγκλιάν. Η Τσιονγκχουά, σκλάβα που το σκάει από το αφεντικό της συνεχώς και συνεχώς τη συλλαμβάνουν και τη βασανίζουν, ελευθερώνεται από τον Τσανγκτσίνγκ, που ταξιδεύει σαν πλούσιος έμπορος του εξωτερικού ενώ στην πραγματικότητα είναι στέλεχος του κόμματος. Ο τοπικός πολέμαρχος ο οποίος σκότωσε τον πατέρα της Τσιονγκχουά δεν έχει αντίρρηση να του τη δώσει σαν υπηρέτρια της μητέρας του, υπολογίζοντας ότι θα συνεργαστεί μαζί του σε εμπορία όπλων.

  Ελεύθερη πια η Τσιονγκχουά, πηγαίνοντας να συναντήσει το κόκκινο απόσπασμα των γυναικών, θα συναντήσει στο δρόμο της την Χονγκλιάν, που την πάντρεψαν με ένα ξόανο, δηλαδή στην πραγματικότητα την εξαπάτησαν. Φτωχή κοπέλα, δεν φανταζόταν ποιος ήταν ο γαμπρός για τον οποίο την προόριζαν. Φυσικά στο σπίτι των πεθερικών της θα κάνει την υπηρέτρια. Θα την ακολουθήσει.

  Δεν θα αφηγηθούμε επεισόδια από τη ζωή τους στο απόσπασμα αυτό, θα μείνουμε στο δίδαγμα: δεν κοιτάζουμε να πάρουμε προσωπική εκδίκηση με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η κοινή προσπάθεια. Η εκδίκηση για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι συλλογική, ψύχραιμα υπολογισμένη, και δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανατροπή της φεουδαρχικής κοινωνίας. Κάθε απόπειρα για προσωπική εκδίκηση, παραβιάζοντας τους κανόνες, υπονομεύει τη συλλογική, που είναι πιο σημαντική.

  Εντυπωσιακό είναι το τέλος, μια μάχη με τις δυνάμεις των εθνικιστών.

  Γιατί είδα την ταινία.

  Είδα ένα ντοκιμαντέρ για τα οκτώ πρότυπα έργα που επέβαλε η γυναίκα του Μάο, και αποφάσισα να τα δω. Ένα από αυτά είναι και το ομώνυμο μπαλέτο, που παρουσιάστηκε στη σκηνή τρία χρόνια αργότερα. Η χορεύτρια που είχε τον κεντρικό ρόλο λέει αρκετά για το ρόλο της σ’ αυτό. Αλλά πριν το δω είπα να δω την ταινία.  

  Την οποία μπορείτε να δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.

 

No comments: