Book review, movie criticism

Saturday, December 31, 2022

Wen Yimin, Red heroin (红侠,1929)

Wen Yimin, Red heroin (红侠,1929)

 


  Η «Κόκκινη ηρωίδα» είναι μια ταινία πολεμικών τεχνών (武术,wu xu), που ήκμασαν τη δεκαετία του ’20 για να απαγορευτούν το 1929 από την εθνικιστική κυβέρνηση, χωρίς όμως να εξαφανιστούν εντελώς.

  Μπορεί να μην ήταν στις προθέσεις του σκηνοθέτη, όμως στην ταινία υπάρχει το θέμα της μοίρας της γυναίκας, όπως το πραγματεύθηκαν αριστεροί και μη σκηνοθέτες, συνειδητά αυτοί, στη δεκαετία του ’30, και όπως το πραγματεύονται δυο από τα οκτώ πρότυπα έργα που επέβαλε η γυναίκα του Μάο τη δεκαετία της πολιτιστικής επανάστασης, το «Ασπρόμαλλο κορίτσι» και «Το κόκκινο γυναικείο απόσπασμα».

  Πλακώνει ο δυτικός στρατός. Ο κόσμος φεύγει πανικόβλητος. Ανάμεσά τους η γιαγιά, η εγγονή και ο ξάδελφος.

  Μέσα στην αναμπουμπούλα χάνονται. Η γιαγιά θα πεθάνει. Την εγγονή τη συλλαμβάνουν. Προορίζεται για τον διοικητή.

  Τη στιγμή που είναι έτοιμος να τη βιάσει την σώζει ένας ερημίτης, δεξιοτέχνης στις πολεμικές τέχνες. Θα την διδάξει. Και θα γίνει η κόκκινη ηρωίδα.

  Θα σώσει μια άλλη κοπέλα που θα πέσει στα χέρια τους, και η οποία τελικά θα παντρευτεί τον ξάδελφό της. Και ο δυτικός στρατός θα νικηθεί, οι αρχηγοί του θα το πληρώσουν.

  Στην ταινία θα δούμε όχι μόνο το φανταστικό (η κόκκινη ηρωίδα έρχεται, αλλά και απομακρύνεται, πετώντας) αλλά και το αισθησιακό. Βλέπουμε πολλές κοπέλες ντυμένες τολμηρά να περιβάλλουν τον διοικητή. Τη δεκαετία του ’20 οι ταινίες είχαν σαν στόχο τη διασκέδαση και όχι τον κοινωνικό προβληματισμό, όπως στην επόμενη δεκαετία.  

No comments: