Book review, movie criticism

Thursday, December 22, 2022

Marie Amiguet & Vincent Munier, H λεοπάρδαλη του χιονιού (La panthère des neiges, 2021)

Marie Amiguet & Vincent Munier, H λεοπάρδαλη του χιονιού (La panthère des neiges, 2021)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Είναι πραγματικά ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ γυρισμένο στα οροπέδια του Θιβέτ, που είναι ολοχιόνιστα το χειμώνα.

  Στην αρχή βλέπουμε τη λεοπάρδαλη έγκυο να κυνηγάει με δυσκολία την τροφή της. Μετά τη βλέπουμε στην προσπάθειά της να προστατέψει τα δυο μικρά κουτάβια της.

  Από ποιον;

  Από τον πατέρα τους.

  Το ήξερα για τις γάτες, αλλά τώρα είδα την επιβεβαίωση από το ντοκιμαντέρ. Τα κουτάβια κινδυνεύουν από τον πατέρα τους γιατί θέλει να τα σκοτώσει προκειμένου να έλθει πιο γρήγορα σε οίστρο η μητέρα τους για να ζευγαρώσει μαζί της.

  Να μια παράμετρο που δεν είχε υπόψη του ο Κόνραντ Λόρεντς όταν έγραφε ότι ήταν μια μεγάλη πρόοδος για την ανθρωπότητα η απελευθέρωση της γυναίκας από τον οίστρο, τον περιορισμό δηλαδή της σεξουαλικής της επιθυμίας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το ότι είναι διαθέσιμη πάντα σεξουαλικά για τον άντρα συσφίγγει τις σχέσεις τους, αναγκαίες για την από κοινού, δηλαδή την καλύτερη, ανατροφή των παιδιών.

  Θα μπορούσαμε να πούμε και την απόλαυση της ηδονής και για τους δυο αν ο Κόνραντ Λόρεντς δεν έθετε το ζήτημα στη βάση των ωφελιμιστικών επιδιώξεων της φύσης· ή του θεού, θα πούνε κάποιοι, ιδιαίτερα οι πολύ θρησκευόμενοι, οι οποίοι βλέπουν το σεξ σαν αναγκαίο κακό για την αναπαραγωγή, δηλαδή τη διατήρηση του ανθρώπινου είδους.

  Και μια και είπαμε για θεό, βλέποντας αυτό τον αδυσώπητο αγώνα, η λεοπάρδαλη να αγωνίζεται να προφτάσει το θύμα της που θα αποτελέσει την τροφή της και την τροφή των παιδιών της και εκείνο να προσπαθεί απεγνωσμένα, τρομοκρατημένο, να ξεφύγει, μου ήλθε στο νου το βιβλικό «Τα πάντα εν σοφία εποίησε».

  Και ένα τελευταίο: πριν ξαναδιαβάσω το παραπάνω κείμενο για διορθώσεις έγραψα «οι πολλοί θρησκευόμενη» αντί «οι πολύ θρησκευόμενοι».

  Μου έχει συμβεί πολλές φορές. Το μυαλό σκέπτεται ακουστικά πριν αποκρυπτογραφήσει οπτικά. Και εμένα πια, κουρασμένο λόγω ηλικίας, συχνά είναι απρόσεκτο στην αποκρυπτογράφηση. Κάποια ορθογραφικά λάθη δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας, αυτό είναι γνωστό σε όλους.  

 

No comments: