Book review, movie criticism

Thursday, December 22, 2022

Θωμάς Σιδέρης, Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ (2022)

Θωμάς Σιδέρης, Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ (2022)

 


Μόνο για σήμερα στο Στούντιο, παρουσία του σκηνοθέτη

  «Τα ρόδα του Ναγκόρνο Καραμπάχ» είναι ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στον εκπατρισμό των Αρμενίων από τα πάτρια εδάφη που παραχωρήθηκαν στους Αζέρους, μετά από ένα πόλεμο στον οποίο νίκησαν με τη βοήθεια των Τούρκων.

  «Το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν έχει πια ρόδια», για να παραφράσω την ταινία «Tehran has no more pomegranates» (2007) του Μαχμούντ Μπαχσί.

  Γιατί;

  Διότι οι καλλιεργητές των ροδιών ξεσπιτώθηκαν. Μάζεψαν όσα μπόρεσαν, τα άλλα έμειναν να σαπίσουν πάνω στα δέντρα (ή να τα φάνε τα ποντίκια, όπως γίνεται σε μας στην Κρήτη).

  Πολλοί από αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τούς έβαλαν φωτιά πριν φύγουν.

  Όχι όλοι. Κάποιοι προτίμησαν να μην τα κάψουν, για να τους ευγνωμονούν ο Αζέροι που θα εγκαθίσταντο εκεί.

  Το πιο συγκινητικό: ξεθάβουν τους νεκρούς τους που πέθαναν πρόσφατα στις μάχες ή σκοτώθηκαν από βόμβες που έριχναν drones για να τους πάρουν μαζί τους, έτσι όπως ήταν, με τα φέρετρα.  

  Έγραψα στην ανάρτηση μου για την ταινία του Σιδέρη «Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ» ότι πιστεύω πως σήμερα «της γης οι κολασμένοι» είναι οι λαθρομετανάστες. Αφού είδα αυτό το ντοκιμαντέρ πιστεύω ότι σήμερα «της γης οι κολασμένοι» είναι εκείνοι που τους παίρνουν οι εχθροί τους τη γη και αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν.

 

No comments: