Book review, movie criticism

Saturday, August 3, 2024

Ridley Scott, Black rain (1989)

 

Ridley Scott, Black rain (1989)

 


  Συμπτώσεις;

  Ίδια χρονιά, πλοκή στην Ιαπωνία, και ίδιος τίτλος με την ταινία του Ιμαμούρα.

  Σκέφτηκα ότι μάλλον μου διέφυγε το email με το οποίο το New Star μας έστειλε το σύνδεσμο για να δούμε την ταινία.

  Αφηρημένος, είδα την ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ.

  Βλέπω τον Μάικλ Ντάγκλας, λέω θα γύρισε καμιά αμερικανιά ο Ιμαμούρα. Όμως καθώς προχωρούσε η ταινία, δεν είδα να γίνεται καμιά αναφορά στην ατομική βόμβα.

  Έγινε, αργότερα. Ο Σουγκάι του λέει ότι ήταν τρεις μέρες κρυμμένοι στο καταφύγιο, και όταν ανέβηκαν στην επιφάνεια, πόλη δεν υπήρχε, αλλά έπεφτε μια μαύρη βροχή.

  -Μας μεταδώσατε τη λατρεία του χρήματος.

  -Το οποίο λατρεύεις και εσύ, του λέει ο Ντάγκλας.

  Ο Σουγκάι είναι το αφεντικό του Σατό. Η δουλειά είναι με πλαστογραφήσεις. Αυτός κρατάει την μια πλάκα, με τη μια όψη του χαρτονομίσματος. Την άλλη στη στέλνει στη Μαφία, για να διαπιστώσει πόσο καλός είναι στη δουλειά του. Όμως πριν προλάβουν οι άντρες του να την παραδώσουν ο Σατό τους σφάζει και παίρνει την πλάκα, με σκοπό να διαπραγματευτεί με τον Σουγκάι, να γίνει και αυτός αφεντικό. Όμως εκεί βρίσκεται ο Ντάγκλας, σκοτώνει τον συνεργό του (αυτός τους μαχαίρωσε) και τον ίδιο τον συλλαμβάνει.

  Τον μεταφέρει στην Ιαπωνία, όπου όμως οι άντρες του Σατό, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, τον παίρνουν από το αεροπλάνο πριν φτάσουν οι πραγματικοί αστυνομικοί.

  Ο Σατό και ο Σουγκάι τώρα πια βρίσκονται στα μαχαίρια.

  Αλλά για κάτσε, δεν θα κάτσω τώρα να γράψω την υπόθεση, έχω να πάω και σε ένα μνημόσυνο. Απλά να πω για άλλη μια φορά ότι ένα αντικείμενο ή ένα επεισόδιο είναι προσήμανση ότι θα το συναντήσουμε πάλι.

  Ο Ντάγκλας είναι μηχανάκιας, κάνει μια φοβερή κόντρα με κάποιον και κερδίζει το στοίχημα. Αυτό το βλέπουμε στην αρχή της ταινίας. Εφέ έκπληξης είναι το ότι μαθαίνουμε λίγο αργότερα πως είναι αστυνομικός.

  Την ίδια κόντρα θα δούμε να κάνει και με τον Σάτο πριν τον συλλάβει για δεύτερη φορά.  

  Ακόμη βλέπουμε το ίδιο στερεότυπο, τον αστυνομικό που κινείται ανορθόδοξα, είναι το μαύρο πρόβατο για τους ανωτέρους του, όμως στο τέλος θριαμβεύει συλλαμβάνοντας τον κακό.

  6,6 η βαθμολογία της στο IMDb, με βρίσκει σύμφωνο.

No comments: