Book review, movie criticism

Thursday, August 15, 2024

Billy Wilder, Η λεωφόρος της Δύσης (Sunset boulevard, 1950)

 

Billy Wilder, Η λεωφόρος της Δύσης (Sunset boulevard, 1950)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Κεντρικά πρόσωπα της ταινίας είναι η Norma (Gloria Swanson) και ο Joe (William Holden).

  H Νόρμα είναι μια τραγική φιγούρα. Μεγάλη σταρ του βωβού κινηματογράφου, έδυσε το άστρο της με την εμφάνιση του βωβού. Αυτό την έριξε σε κατάθλιψη.

  Ο Joe παράτησε τη δουλειά του σε μια εφημερίδα για να δουλέψει στο Χόλυγουντ σαν σεναριογράφος. Μόλις που κατάφερε να γυριστούν δυο σενάριά του. Είναι βυθισμένος στα χρέη.

  Η μοίρα τον οδηγεί στην Νόρμα, που θα αρχίσει να αναπτύσσει αισθήματα για αυτόν. Όμως αυτά τα αισθήματα είναι καταδικασμένα στη ματαίωση, καθώς ο Joe ξεκινάει μια σχέση με μια φιλόδοξη κοπέλα που είδε τα όνειρά της να γίνει μεγάλη ηθοποιός να διαλύονται, και αρκέστηκε στο να διαβάζει και να εγκρίνει ή να απορρίπτει σενάρια.

  Η ματαίωση είναι το κύριο θέμα της ταινίας, που φαίνεται με τον πιο δραματικό τρόπο στο πρόσωπο της Νόρμας. Η ψυχολογική της διαταραχή την έχει κάνει να χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας. Έχει γράψει ένα σενάριο, στα καλούπια του βωβού, και ο Joe καλείται να γράψει διαλόγους. Θα ακριβοπληρωθεί για αυτή τη δουλειά.

  Τα ψυχολογικά προβλήματα που περνάει πιθανόν τα περνάει μια μεγάλη μερίδα ηθοποιών όταν, από εκεί που μεσουρανούσαν, βλέπουν να σβήνει το αστέρι τους. Όμως στην περίπτωσή της φαίνονται ολότελα παρατραβηγμένα. Το τέλος ιδιαίτερα, που μου θύμισε το «Λεωφορείο ο πόθος».

  Ο Wilder δεν με κατάφερε να νιώσω τον οίκτο, ή καλύτερα τον αριστοτελικά έλεο, που πιθανόν ήθελε να νιώσω γι’ αυτήν. Εγκατέλειψε τρεις συζύγους, και τώρα είναι απελπισμένη από την εγκατάλειψη του Joe. Μάλιστα ο πρώτος της σύζυγος την υπηρετεί ως μπάτλερ.

  Εξαιρετική στο ρόλο της η Gloria Swanson, δικαίως  τιμήθηκε με τη χρυσή σφαίρα.

  Πολυβραβευμένη ταινία, τιμήθηκε με όσκαρ και για το σενάριο. Το λέω αυτό, γιατί πολλές φορές έχω γράψει ότι το σενάριο θεωρείται υποτιμημένο σε σχέση με τη σκηνοθεσία, η οποία εδώ δεν πήρε όσκαρ.

  Νόμιζα ότι η Yasmina Handra ήταν η πρώτη που βάζει έναν νεκρό να αφηγείται στο μυθιστόρημά της «Τρομοκρατικό κτύπημα» αλλά βλέπω προηγείται ο Billy Wilder.

 8,4 είναι η βαθμολογία της στο IMDb, την οποία προσυπογράφω. Σας συνιστώ να τη δείτε.

No comments: