Book review, movie criticism

Friday, October 21, 2016

Atom Egoyan, Remember




  Πολλές φορές έχω γράψει ότι θεωρώ το σασπένς σαν την πιο σημαντική ίσως αρετή μιας αφήγησης. Με το «Remember» του Atom Egoyan, συνειδητοποιώ ότι μια άλλη σημαντική αρετή, ίσως εξίσου σημαντική, είναι και το εφέ του απροσδόκητου, αυτό που είναι περισσότερο γνωστό ως ανατροπή. Και στην ταινία αυτή του Εγκογιάν υπάρχει στο τέλος, ακριβώς στο τέλος, μια εντυπωσιακή ανατροπή· και βέβαια άφθονο σασπένς.
  Έχουμε δει και άλλες ταινίες του Εγκογιάν, παλιά, πριν το blog, γι’ αυτό δεν έχουμε γράψει.
  Ο Ζεβ, εβραίος, πάσχει από άνοια. Πριν λίγες μέρες πέθανε η γυναίκα του η Ρουθ. Τελευταία ήσαν και οι δυο σε οίκο ευγηρίας, για καλύτερα. Ήταν από τους επιζήσαντες του Άουσβιτς. Στο μπράτσο του είναι γραμμένος με τατουάζ ο αριθμός που είχε. Τη γυναίκα του τη γνώρισε και την παντρεύτηκε όταν ήλθε στην Αμερική.
  Ένας άλλος τρόφιμος του γηροκομείου, ανάπηρος σε καροτσάκι, ήταν κι αυτός επιζήσας από το Άουσβιτς. Του αναθέτει μια αποστολή: να βρει τον Ρούντι Κερλάντερ, που στην πραγματικότητα είναι ο Ότο Βάλις, ένας από τους φύλακες SS στο Άουσβιτς, βασικός υπεύθυνος για την εξόντωση των οικογενειών τους. Και ο υπερογδοηκοντούτης Ζεβ το σκάει από το γηροκομείο εις αναζήτηση του Ρούντι Κερλάντερ. Τέσσερις έχουν αυτό το όνομα. Βρίσκει τους τρεις, κανείς τους δεν είναι αυτός που ψάχνει. Είναι ο τέταρτος.
  Τόση γκαντεμιά; Δεν θα μπορούσε να είναι ο πρώτος, έστω ο δεύτερος;
  Ναι, αλλά τότε δεν θα είχαμε ταινία.
  Επεισοδιακή η περιπέτεια του Ζεβ (ανάμεσα στα άλλα θα σκοτώσει έναν αστυνομικό και το σκυλί του), το ρόλο του οποίου ερμηνεύει ο θαυμάσιος Christopher Plummer, ένας εξαιρετικός Τολστόι στο «The last station», που όλοι βέβαια τον θυμόμαστε από το «The sound of music».
  Συνήθως γράφω όλη την υπόθεση στις κριτικές μου, και ο γιος μου με κατηγορεί ότι γράφω spoiler. Αυτή τη φορά δεν θα αποκαλύψω το τέλος. Βέβαια, στο σύνδεσμο της βικιπαίδειας που παραθέτω γράφεται όλη η υπόθεση του έργου. Όποιος είναι περίεργος μπορεί να τη διαβάσει. Όμως εγώ συνιστώ να δείτε την ταινία, που είναι πραγματικά θαυμάσια.

No comments: