Book review, movie criticism

Wednesday, October 26, 2016

Bruce Beresford, Mr. Church



Bruce Beresford, Mr. Church (2016)

  Πρόκειται για μια συγκινητική ταινία που έχει σαν θέμα της την αγάπη και τη φιλία.
  Η μαμά είναι ανύπαντρη μητέρα, και κάνει τα πάντα για την κόρη της. Όμως παραμονεύει η συμφορά: με ένα καρκίνο στο στήθος, οι γιατροί της δίνουν μόλις έξι μήνες ζωή. Ο φίλος της ο Ρίτσαρντ, τον οποίο εγκατέλειψε όταν ανακάλυψε ότι ήταν παντρεμένος, όταν έμαθε την κατάστασή της είπε ότι θα της καλύψει τα έξοδα για το εξάμηνο που της μένει να ζήσει. Ανάμεσα στα «έξοδα» που της κάλυψε ήταν και ο μάγειρας (Richard Prior). Σίγουρα μετά από λίγο το μαγείρεμα θα της ήταν πρόβλημα.
  Η μικρή δεν τον συμπαθεί. Είναι ένα από τα πιο γνωστά μοτίβα στο σινεμά: να μη συμπαθείς κάποιον και σιγά σιγά να ανακαλύπτεις ότι είναι συμπαθέστατος.
  Δεν θέλει να του κάνουν ανάκριση για την προσωπική του ζωή. Τα βράδια που υποτίθεται ότι πάει σπίτι του, πηγαίνει και παίζει σε ένα μπαρ πιάνο. Τα έξοδα που κάλυψε ο Ρίτσαρντ ήταν μόνο για έξι μήνες. Και η μαμά έζησε άλλα έξι χρόνια, διαψεύδοντας κάθε προσδοκία. Ο μάγειρας, έχοντας ένα πατέρα που τον κακομεταχειριζόταν, θα βρει στο σπίτι αυτό μια οικογένεια. Η ζεστή φιλία ανάμεσα σ’ αυτόν και στην κόρη (Britt Robertson) θα διατηρηθεί, ακόμη και όταν αυτή θα επιστρέψει έγκυος χωρίς σύντροφο από το κολέγιο όπου φοιτά. Θα μεγαλώσει το παιδί σαν ανύπαντρη μητέρα. Ο μάγειρας πάντα δίπλα της. Μόνο ο θάνατός του θα τους χωρίσει.
  Περιμέναμε και την ευόδωση ενός μαθητικού φλερτ, αλλά δεν το είδαμε. Ο σκηνοθέτης ήθελε μάλλον να μη διασκεδάσει την εντύπωση της μητρικής αγάπης και της βαθιάς φιλίας.  
  Πολύ καλή ταινία.

No comments: