Book review, movie criticism

Tuesday, October 25, 2016

John Carney, Sing street



John Carney, Sing street (2015)

  Στις 31-10-2016 παίζεται από την κινηματογραφική λέσχη Πάτρας. Πολύ καλή μουσική κωμωδία, βλέπω ότι έχει 8,1 στο imdb.
  O 15χρονος νεαρός ερωτεύεται ένα 16χρονο κορίτσι. «Κ’ ίντα δεν κάνει ο Έρωτας σε μια καρδιά π’ ορίζει», μας λέει ο Κορνάρος στον «Ερωτόκριτο». Στην περίπτωσή του ο έρωτας τον έβαλε να φτιάξει μια σχολική μπάντα στην οποία θα δώσουν το όνομα sing street.
  Γράφει τραγούδια για την κοπέλα. Θα της ζητήσει να συμμετάσχει στην μπάντα. Αυτή θα δεχτεί. Εμφανίζεται στα βίντεο που γυρίζουν. Κορίτσι καθώς είναι, τους σουλουπώνει εμφανισιακά.
  Στην μπάντα θα συμμετάσχει αργότερα και αυτός που του έκανε bullying. Σωματαράς, θα είναι κάτι σαν security της μπάντας.
  Όλοι τους έχουν προβλήματα στις οικογένειές τους. Ο σωματαράς αυτός τρώει ξύλο από τον πατέρα του, πράγμα που εξηγεί και τη συμπεριφορά του. Ο πατέρας του νεαρού είναι άνεργος και η μητέρα του δουλεύει part time. Τα οικονομικά τους προβλήματα τους υποχρεώνουν να μεταγράψουν το γιο τους σε ένα εκκλησιαστικό σχολείο. Οι συνθήκες σ’ αυτό είναι άθλιες και η συμπεριφορά των διδασκόντων απαράδεκτη. Οι γονείς του νεαρού, έχοντας άθλιες σχέσεις εδώ και χρόνια, αποφασίζουν σε κάποιο σημείο της ταινίας να χωρίσουν. Όσο για την κοπέλα,
ο πατέρας της πέθανε αλκοολικός και η μητέρα της είναι μανιοκαταθλιπτική και μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία. Μεγαλώνει σε ίδρυμα. Όλα αυτά δίνουν ένα στυφό ρεαλισμό σε μια ταινία που όμως είναι μουσική κομεντί. Τελικά με τη βοήθεια του αδελφού του θα το σκάσουν με μια βάρκα και θα πάνε στην Αγγλία, στο τέλος της ταινίας. Φτωχή χώρα η Ιρλανδία, ακούμε ότι χιλιάδες κάθε χρόνο μεταναστεύουν στην Αγγλία.   
  Την είδα ευχάριστα την ταινία. Αν ήμουν νεαρός και όχι συνταξιούχος θα με είχε ενθουσιάσει.

No comments: