Book review, movie criticism

Thursday, July 6, 2017

Sebastián Borensztein, Koblic (Ο πιλότος, 2016)

Sebastián Borensztein, Koblic (Ο πιλότος, 2016)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Πρόσφατα είδαμε το ντοκιμαντέρ του Patricio Guzman «Το μαργαριταρένιο κουμπί», όπου μάθαμε ότι η χούντα του Πινοτσέτ στη Χιλή έριχνε τους πολιτικούς κρατούμενους, αφού τους δολοφονούσε, με αεροπλάνα στη θάλασσα, με δεμένες στο σώμα τους σιδερένιες ράβδους για να βουλιάζουν. Εδώ μαθαίνουμε ότι η χούντα της Αργεντινής έριχνε του πολιτικούς κρατούμενους στη θάλασσα ζωντανούς.
  Ο Κόμπλιτς, ο πιλότος ενός τέτοιου αεροπλάνου, δεν μπορεί να αντέξει το θέαμα. Παρόλο που βρίσκεται μόλις λίγους μήνες πριν την συνταξιοδότησή του, το σκάει. Κρύβεται σε ένα φίλο του που κάνει ψεκασμούς με ένα μικρό αεροπλάνο. Όμως ο έρωτας θα τον ξεφανερώσει. Παραλίγο να τον σκοτώσουν, όμως ο φίλος του δεν θα τη γλιτώσει. Φυσικά θα εκδικηθεί.
  Η ταινία, διαβάζουμε, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Υποθέτω ότι τα αληθινά γεγονότα βρίσκονται στο ιστορικοπολιτικό φόντο, γιατί δεν μας λέγεται αν ο Κόμπλιτς ήταν υπαρκτό πρόσωπο, έστω και χωρίς τις περιπέτειες που του αποδίδουν, όπως εξάλλου και στην ταινία του Luc Besson «Απέραντο γαλάζιο» που είδαμε πρόσφατα, όπου τα πρόσωπα, οι δυο δύτες, ήταν πραγματικά, όχι όμως και τα επεισόδια που τους αποδίδονται στην ταινία. Ή μήπως υπήρξε και ξέχασαν να μας το πουν;

  Πολύ ωραία ταινία, με τον Ricardo Darin που τον θαυμάσαμε στον «Τρούμαν» έξοχο στο ρόλο του πιλότου, ενώ ο Oscar Martinez, που και αυτόν τον είδαμε πρόσφατα στον «Επιφανή πολίτη», κέρδισε το βραβείο του δεύτερου ανδρικού ρόλου σαν αστυνόμος. Μην τη χάσετε. 

No comments: