Book review, movie criticism

Thursday, April 26, 2018

Olivier Marchal, Carbone (Απάτη σε μαύρο φόντο, 2017)


Olivier Marchal, Carbone (Απάτη σε μαύρο φόντο, 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Η «Απάτη σε μαύρο φόντο» είναι ένα πολύ καλό αστυνομικό έργο, πάνω στο μοτίβο του τίμιου που αναγκάζεται να γίνει παράνομος για να μη βουλιάξει.
  Το στόρι βασίζεται σε πραγματικό γεγονός. Στα γράμματα τέλους διαβάζουμε: «Μετά το πρωτόκολλο του Κιότο το 1997, η ΕΕ αποφάσισε να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, κύριου υπεύθυνου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα άρχισαν να πωλούνται. Μια ομάδα απατεώνων επωφελήθηκε απ’ αυτό στήνοντας μια απάτη με τον ΦΠΑ, μεταξύ Σεπτέμβρη του 2008 και Ιούνιο του 2009. Αυτό κόστισε στην Ευρώπη 5 δις δολάρια, και στη Γαλλία μεταξύ 1,5 και 1,8».
  Την απάτη, σύμφωνα με το στόρι, την έκανε ο Τόνι.
  Ο Τόνι συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση που στήθηκε πριν 30 χρόνια. Όμως βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Ο πεθερός του που θα μπορούσε να τον βοηθήσει  του ζητάει ένα αντάλλαγμα: να του αφήσει την επιμέλεια του εγγονού του. Αυτός αρνείται. Η γυναίκα του τον αντιμετωπίζει επίσης με περιφρόνηση, σαν loser. Όταν όμως τον βλέπει να κολυμπάει στο χρήμα από την καλοστημένη αυτή απάτη αλλάζει στάση, και γίνεται έξω φρενών όταν ανακαλύπτει ότι έχει φιλενάδα.
  Βέβαια για να τα καταφέρει όλα αυτά θα αναγκαστεί να κολυμπήσει στα σκατά. Αυτός που τον δάνεισε με ένα υπέρογκο επιτόκιο, όταν ανακαλύψει τα αστρονομικά ποσά που κέρδισε από αυτή την απάτη θα ζητήσει περισσότερα.
  Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα; Τα επεισόδια είναι συναρπαστικά σε μια καλογυρισμένη αστυνομική ταινία με ένα πολύ ωραίο σενάριο.
  Η ταινία ξεκινάει με τον Τόνι να πυροβολείται και να πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος. Και βλέπουμε τρία σασπένς να δημιουργούνται.
  Η σκηνή είναι in media res ή in fine res; (βρίσκεται στη μέση ή στο τέλος της ταινίας;).
  Στο διδακτορικό μου έγραψα για το «σασπένς του τι» (θα γίνει στο τέλος) και για το «σασπένς του πώς» (φτάσαμε σε τέτοιο τέλος). Εδώ βλέπω  ότι μπορεί να υπάρξει και μια τρίτη εκδοχή, το διπλό σασπένς: ποια γεγονότα οδήγησαν στον πυροβολισμό του Τόνι (σασπένς του πώς) και αν πέθανε τελικά ή απλά τραυματίστηκε (σασπένς του τι).
  Φυσικά δεν θα κάνω το σπόιλερ αποκαλύπτοντάς τα. Η ταινία είναι πάρα πολύ καλή, αξίζει να τη δείτε.  

No comments: