Book review, movie criticism

Saturday, October 20, 2018

Hirokazu Koreeda, Distance (2001)


Hirokazu Koreeda, Distance (2001)


  Η «Απόσταση» είναι η τρίτη ταινία του Κορέεντα, μετά το «After life» (Να θυμίσουμε ότι από προχθές παίζεται η ταινία του «Το τρίτο έγκλημα», εξαιτίας της οποίας είπαμε να τον δούμε πακέτο).
  Μια ομάδα μιας μυστικής θρησκευτικής σέκτας μολύνει τα νερά μιας λίμνης, σαν τη δική μας του Μαραθώνα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν κοντά διακόσια άτομα ενώ εκατοντάδες άλλα μόλις που κατάφεραν να γλιτώσουν το θάνατο. Μετά την πράξη τους αυτοκτόνησαν ομαδικά.
  Όχι όλοι. Ένας ξεφεύγει, αφού μάταια προσπάθησε να αποτρέψει και να πάρει μαζί του μια κοπέλα της ομάδας, με την οποία μάλλον ήταν τσιμπημένος.
  Ο αδελφός, η αδελφή, ο σύζυγος, η σύζυγος των δραστών πηγαίνουν στη λίμνη σαν προσκύνημα για τους δικούς τους. Η πρόσβαση εκεί γίνεται μόνο με τα πόδια, μέσα από ένα μονοπάτι. Παρατάνε το αυτοκίνητό τους και μια μηχανή, πηγαίνουν στη λίμνη, και επιστρέφοντας διαπιστώνουν ότι τους τα έχουν κλέψει. Συναντούν τότε το μέλος που είχε εγκαταλείψει, που είχε έλθει κι αυτός για προσκύνημα. Τους οδηγεί σε μια καμπίνα όπου τα μέλη της σέκτας είχαν διανυκτερεύσει πριν προβούν στο τρομοκρατικό αυτό κτύπημα. Συζητούν με το μέλος αυτό, προσπαθώντας να καταλάβουν τι ήταν εκείνο που τους ώθησε σε αυτή την πράξη.
  Η ταινία είναι ένα δοκίμιο πάνω στις θρησκευτικές σέκτες που χρησιμοποιούν τη βία και την τρομοκρατία, καθώς και στην ψυχολογία των μελών τους. Στο μυαλό μας έρχεται το ISIS, αλλά όταν γυρίστηκε η ταινία δεν υπήρχε. Σαν πρότυπό της, διαβάζω στην βικιπαίδεια, ήταν η θρησκευτική σέκτα Aum Shinrikyo, υπεύθυνη για δυο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις και αρκετές άλλες εγκληματικές ενέργειες. Πολλά μέλη της συνελήφθησαν καθώς και ο αρχηγός της το 1995, αμέσως μετά την επίθεσή τους με χημικά στον υπόγειο του Τόκιο, που στοίχισε τη ζωή σε 13 άτομα. Καταδικάστηκαν σε θάνατο, και με αλλεπάλληλες εφέσεις προσπαθούσαν να γλιτώσουν τη θανατική καταδίκη. Δεν τα κατάφεραν. Τα 13 μέλη της οργάνωσης, μαζί και ο αρχηγός της, εκτελέστηκαν με απαγχονισμό φέτος, τον Ιούλη του 2018, παρά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.
  Τελικά η σέκτα της ταινίας μόνο ως προς το τρομοκρατικό σκέλος μοιάζει με την Aun Shinrikyo. Ως προς το σκέλος της αυτοκτονίας μου θύμισε μια άλλη οργάνωση που είχε αρχηγό κάποιον Jones. Αυτοκτόνησαν ομαδικά το 1978, και όσοι ήσαν απρόθυμοι τους δολοφόνησαν, ένα γεγονός που συντάραξε τότε τον κόσμο. Δεν θυμάμαι αν ήταν feature film ή documentary αυτό που είδα κάποια χρόνια αργότερα. (Τελικά ψάχνοντας στη βικιπαίδεια είδα ότι υπάρχουν μερικές ταινίες και ντοκιμαντέρ πάνω στο θέμα).

No comments: