Book review, movie criticism

Wednesday, October 31, 2018

Robert Hossein, Les salauds vont en enfer (Οι παλιάνθρωποι πάνε στην κόλαση 1955)


Robert Hossein, Les salauds vont en enfer (1955)


  Ένας απ’ τους δυο κατάδικους είχε προδώσει με αποτέλεσμα να εκτελεσθεί ένας συγκρατούμενός τους στην γκιλοτίνα, όμως ποιος; Θα συγκρουστούν με τους άλλους φυλακισμένους που προσπαθούν να μάθουν ποιος από τους δυο είχε προδώσει. Δεν τους παίρνει, πρέπει να το σκάσουν πριν βρεθούν μαχαιρωμένοι.
  Δραπετεύουν, και τα βήματά τους τους οδηγούν σε ένα εξοχικό σπίτι. Εκεί μένει η Μαρίνα Βλαντί με τον σύντροφό της, που είναι ζωγράφος. Θα τον σκοτώσουν όταν επιχειρήσει να τους πυροβολήσει με την καραμπίνα του.
  Ωραία κοπέλα η Βλαντί, την καλοβλέπουν και οι δυο. Όμως ποιος θα την κατακτήσει; Η Μαρίνα ψιλοφλερτάρει και με τους δυο αφήνοντάς στους στην αβεβαιότητα, ενώ στο νου της έχει πώς να εκδικηθεί.
  Τσακώνονται για το ποιος θα την κερδίσει, όμως δεν ξεχνούν ότι η μοίρα τους έχει δέσει μαζί και ότι ο κύριος στόχος τους είναι πώς να φύγουν από εκεί και να πάνε σε ασφαλές μέρος. Πιο πριν είχε έλθει η αστυνομία, αλλά η Μαρίνα δεν τους πρόδωσε. Ποιος ξέρει όμως τι μπορεί να γίνει την επόμενη φορά. . .
  Όταν καταφέρνουν να φτιάξουν το αυτοκίνητο του ζευγαριού, ουρλιάζουν από τον ενθουσιασμό. Επί τέλους, θα καταφέρουν να φύγουν.
  Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο.
  Η Μαρίνα το βουτάει και ορμάει κατά πάνω τους. Την αποφεύγουν. Τώρα πια είναι αργά να φύγουν με το αυτοκίνητο.
  Θα φύγουν με τα πόδια. Ο ένας είναι πληγωμένος, ο άλλος τον στηρίζει. Προχωρούνε μέσα από μια αμμώδη περιοχή. Η Μαρίνα έχει σηκωμένο το μπιστόλι πίσω τους, όμως δεν τους πυροβολεί. Καθώς απομακρύνονται ξεσκεπάζει την πινακίδα που είχε χώσει πριν λίγες μέρες κάτω από την άμμο: Κινούμενη άμμος, κίνδυνος θανάτου. Καθώς έρχονταν προς το σπίτι της μόλις που είχαν γλιτώσει απ’ αυτή την παγίδα, αλλά πού να θυμούνται.
  Καλογυρισμένη ταινία με μπόλικο σασπένς, γυρίστηκε τη χρονιά που ο Ρομπέρ Χοσεν παντρεύτηκε την δεκαεπτάχρονη τότε Μαρίνα.   


No comments: