Book review, movie criticism

Tuesday, October 30, 2018

Pawel Pawlikowski, Ψυχρός πόλεμος (2018)


Pawel Pawlikowski, Ψυχρός πόλεμος (2018)


  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στους κινηματογράφους.
  Ο Παβλικόφσκι είναι ένας σκηνοθέτης που μου αρέσει, έτσι έχω δει άλλες δυο ταινίες του, το «Καλοκαίρι της αγάπης μου»  και την «Ίντα». Σειρά έχει σήμερα ο «Ψυχρός πόλεμος».
  Ο έρωτας, αβανταδόρικο θέμα, έχει και εδώ την πρωτοκαθεδρία. Όμως ο έρωτας για να έχει αφηγηματικό ενδιαφέρον πρέπει να περνάει από εμπόδια. Όσο πιο μεγάλα τα εμπόδια τόσο μεγαλύτερη και η αφηγηματική αναμονή.
  Μετράει όμως και το είδος των εμποδίων. Αντιδράει ο μπαμπάς και η μαμά; Είναι εσωτερικές αναστολές; Είναι η απόσταση; Είναι τα «σύνορα της αγάπης»; Είναι μια αρχική ασυνεννοησία; Είναι διάφορες παρεξηγήσεις; 
  Εδώ τα εμπόδια προέρχονται κυρίως από τον ψυχρό πόλεμο.
  Ο άνδρας ανήκει σε ένα μουσικό σύνολο που μαζεύει λαϊκά άσματα και τα επεξεργάζεται, παρουσιάζοντάς τα σε ένα κοινό με ορχήστρα και χορωδία. Η κοπέλα προσλήφθηκε στη χορωδία. Το ειδύλλιο πλέχτηκε σύντομα.
  Ο άνδρας θέλει να το σκάσει στη Δύση. Η κοπέλα θα διστάσει να τον ακολουθήσει, μάταια την περιμένει. Όμως κάποια στιγμή θα βρεθούν μαζί. Έχει παντρευτεί έναν Σικελό για να μπορεί να φύγει νόμιμα από τη χώρα.
  Μα τι διάβολο πάω να κάνω, σπόιλερ ενώ η ταινία δεν έχει κλείσει βδομάδα που παίζεται στους κινηματογράφους;
  Μεγάλο πρόβλημα το σπόιλερ.
  Μια φίλη μού ανέφερε το «Κτήνος». Θυμόμουνα ότι το είχα δει, αλλά δεν θυμόμουνα την υπόθεση, είναι τόσες πολλές οι ταινίες που βλέπω. Καθώς ήταν σε πρώτη προβολή και δεν ήθελα να κάνω σπόιλερ στην ανάρτησή μου γράφοντας το τέλος, δεν μπορούσα να το θυμηθώ.
  Όμως ας ξαναγυρίσουμε στον Παβλικόφσκι.
  Η σχέση θα δοκιμασθεί, ο έρωτας του άνδρα θα περάσει με επιτυχία τη δοκιμασία.
  Πώς;
  Είναι εξαιρετική ταινία, να πάτε να τη δείτε για να μάθετε πώς.
  Τελικά σπουδαίος ο σκηνοθέτης, αποφάσισα να δω και άλλα έργα του.



No comments: