Book review, movie criticism

Wednesday, October 31, 2018

Robert Hossein, La nuit des espions (Η νύχτα των κατασκόπων 1959)


Robert Hossein, La nuit des espions (Η νύχτα των κατασκόπων 1959)


  Συναρπαστική ταινία με τη δομή ενός θεατρικού έργου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής εκτυλίσσεται μέσα σε μια εξοχική καμπίνα.
  Εκεί θα συναντιόνταν ο Γερμανός κατάσκοπος που μόλις είχε έλθει από το Λονδίνο με την γερμανίδα συνάδελφό του για να της παραδώσει κάποια απόρρητα έγγραφα. Όμως έχει αποκαλυφθεί, αλλά έχει ξεφύγει. Θα παίξει κάποιος Άγγλος το ρόλο του Γερμανού, ώστε να παραδώσει παραπλανητικά έγγραφα στη Γερμανίδα; Θα παίξει κάποια Αγγλίδα το ρόλο της Γερμανίδας, ώστε να πάρει τα έγγραφα και να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, αν ο Γερμανός φτάσει πρώτος; Διπλή προφύλαξη για μεγαλύτερη σιγουριά, όμως έτσι οι πιθανότητες είναι τρεις: Να βρεθούν δυο Άγγλοι, να βρεθούν δυο Γερμανοί, ή να βρεθεί ένας από κάθε στρατόπεδο.
  Επακολουθεί η συνάντηση. Τα σύνορα της αγάπης είναι πάλι το μοτίβο. Θα καταφέρουν να τα διαβούν; Έχουν ήδη ενωθεί ερωτικά. Είχαν διαβεβαιώσει ο ένας τον άλλο ότι είναι Άγγλοι.
   -Θα με αγαπούσες αν ήμουν Γερμανίδα; Τον ρωτάει. -Μα και βέβαια, της απαντά. -Ε, λοιπόν, είμαι Γερμανίδα. Να συναντηθούμε εδώ την πρώτη Κυριακή όταν θα έχει τελειώσει ο πόλεμος, τι λες;
  Συμφωνεί.
  Η δυσπιστία όμως κυριαρχεί. Μόλις αυτή φεύγει ψάχνει τα χαρτιά της. Αυτή κοιτάζει από το παράθυρο. Ορμάει με το πιστόλι μέσα, όμως αυτός προλαβαίνει και πυροβολεί πρώτος. Πέφτει θανάσιμα τραυματισμένη. Ορμάει σαν τρελός και την αγκαλιάζει, λέγοντάς της ότι δεν το ήθελε. -Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά, της λέει. Είμαι Άγγλος.
  Αυτή σωριάζεται από την αγκαλιά του νεκρή.
  Τότε πλακώνουν και οι Γερμανοί. Ο επικεφαλής τους λέει: -Βλέπω ότι φτάσαμε πολύ αργά. Υπολοχαγέ Λίντορφ, τα συγχαρητήριά μου, κάνατε εξαιρετική δουλειά. Οι φίλοι μας στο Λονδίνο ειδοποίησαν την γερμανική κατασκοπία. Είχα διαταγή να συλλάβω αυτή τη γυναίκα. Ήταν αγγλίδα κατάσκοπος που παρίστανε την Έλγκα Κριλ.
  Η ταινία τελειώνει δείχνοντας τον Χοσεν. Ένα δάκρυ κυλάει σιγά σιγά από το μάτι του.   
  Μπορεί και να ήταν αληθινό. Τέσσερα χρόνια κράτησε ο γάμος του με τη Μαρίνα, εκείνη τη χρονιά χώρισαν.   

No comments: